Brutálisan drágult a húsleves ára

Négy év alatt közel duplájára nőtt a hozzávalók ára.

Amióta az eszünket tudjuk, a vasárnapi ebédek meghatározó része a minden jóval megpakolt, laktató húsleves. Az élelmiszer-árrobbanás előtti időszakhoz képest óriásit ugrott a magyar konyha egyik örök klasszikusának az ára, de a tavalyi időszakhoz képest is nagy a változás drágulás tekintetében. Mindezek ellenére a húsleves töretlenül Magyarország egyik kedvenc étele, sok családban ma is elképzelhetetlen a vasárnapi és az ünnepi asztal nélküle.

Összehasonlítottuk a pandémia előtti árakat a tavalyi és idei bevásárlás-költségekkel. Minden hozzávalóból elérhető drágább, akár bio, és a tömegtermékek is, mi a fogyasztói árak átlagával számoltunk, a KSH adataira támaszkodva, írja cikkében az nlc.gasztro.

A számok alapján jól látható, hogy míg 2019-ben 1430 forintba kerültek a felsorolt hozzávalók, addig 2022-ben már 2295 forintba, 2023-ban pedig 2645 körül alakult az áruk.

2019 óta máig tehát 85%-kal nőtt a húsleves ára, tavaly óta pedig 15%-kal fizetünk többet egy fazék csirkehúsleveshez.

Bár a gőzölgő, aranyló húsleves a jólét, ünnepek szimbólumaként is él a fejünkben, anyagi megfontolások alapján is jó választás. Ha nem értékes húsrészekből, marhából vagy épp libából főzzük, egy okosan összerakott bevásárlólistával aranyló, isteni húslevest főzhetünk drága hozzávalók nélkül is.

Kapcsolódó
Két magyar kedvenc a világ legjobb levesei között
Nem nehéz kitalálni, melyik két specialitásról van szó.