Otthon készült

Európa-szerte imádták a magyarok kedvelt macskanyelvét

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ma is kínálják egyes boltok polcain, de mintha valódi varázsát a múlt magával vitte volna.

Melyikünk emlékezetében ne élne a kellemes, vaníliás ízű, egyedi megjelenésű, az arcokra mosolyt csaló macskanyelv. Ez az édesség még örömtelibbé és szebbé tette az ünnepnapokat, hiszen nagy kincset ért a régi időben, ha valaki majszolni tudta eme különleges csokoládét. Minden bizonnyal sokan emlékeznek rá, sőt egészen biztosan kedves emlékeket is felidéz.

A macskanyelv világhírűvé vált és ellepte a boltok polcait mindenféle ízesítésben és variációban az évek alatt, írta a Magyarországom portál.

A mára már retró édességnek számító macskanyelv csokoládét is magyar „találmánynak” ismerhetjük el, és egész Európában rengeteg féle ízesítésben elterjedt.

Wikimedia Commons

Azonban a csokoládénak is volt egy elődje, amely egy leginkább babapiskótára emlékeztető, ropogós teasütemény volt. Franciaországban és Angliában előszeretettel fogyasztották ezt a süteményt a tea vagy a kávé mellé, nevét pedig egyszerűen annak köszönheti, hogy az alakja a macska nyelvére hasonlít.

Wikimedia Commons

A macskanyelv a ’70-es ’80-as években igazi csokikülönlegességnek számított, viszonylag magas kakaó tartalmának és erősen vaníliás illatának köszönhetően. 

A rendszerváltást túlélte ugyan a macskanyelv, de mivel a megjelenő külföldi gyártóknak fogalmuk sem volt a „csokikülönlegesség” igazi megalkotásáról, nem nagyon foglalkoztak vele, illetve inkább csak még olcsósítottak rajta, így szép lassan elvesztette különlegességét.

A macskanyelvet ma is kínálják egyes boltok polcain, de mintha valódi varázsát a múlt magával vitte volna. Napjainkban jellemzően tejcsokoládéból, étcsokoládéból készül, de találkozhatunk fehércsokoládéból készült változatával, vagy marcipánnal töltöttel is.

Kapcsolódó
100 éves az ország első csokigyára
Szerencsen 1923-ban kezdődött meg a csokoládégyártás a helyi cukorgyár szomszédságában. Az alapítás századik évfordulójára egész éves eseménysorozattal emlékeznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik