Etyeken készül az ország legjobb sajtja

Hagyományosan rézüstben készül.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. Idén – a szeptember végén Etyeken rendezett 11. sajtmustrán – 161 mintát bírált el a szakmai zsűri.

A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítést adtak át és megválasztották az ország legjobb sajtját, mely 2023-ban az etyeki Hegedűs sajtműhely 24 hónapon át érlelt Hegedűs sajtja lett.

hegedűs sajtműhely

Hegedűs sajt

A Hegedűs sajt a 2008 óta működő etyeki sajtműhely legspeciálisabb sajtja, francia eredetű „comté” típusú alpesi sajt, melynek édeskés íze az alpesi sajtokéhoz hasonló.

Ez az egyetlen termékük, ami nyers és pasztőrözött tejből készül. 400 liter tejből készítik, melyből körülbelül 40 kilós sajtkorongot kapnak.

1 sajtkorong 66 cm átmérőjű, 11 cm magas és körülbelül 35-40 kg.

A 11. Magyar Sajtmustra zsűrijében három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin a Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta.

Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete “Magyar Sajtkészítők Mestere” címmel tüntette ki.

A 11. Magyar Sajtmustra eredményei

Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

Kapcsolódó
Ez lett a világ legdrágább sajtja, amiből egy falat is tízezrekbe kerül
Nem kevés pénzt fizettek egy 2,2 kilogrammos, kézzel készített sajtért.