Otthon készült

Ezek a legtökéletesebb színek ősszel az otthonunkban

pixabay
pixabay
A hosszú őszi estéken jóleső érzéssel töltik meg lelkünket a természet szépségei.

A színek nagyban befolyásolják a hangulatunkat, tulajdonképpen gyógyító hatással bírnak, sőt a boldogsághormonok felszabadulását is előidézhetik a testben. Az őszi színek sokféle érzelmi és pszichológiai hatást válthatnak ki az emberekből. Általánosságban elmondható, hogy a természet szépségét, a meghittséget és az őszi időszak különleges hangulatát hozzák át, és sokak számára kellemes érzelmeket és élményeket keltnek.

Az ősz egyet jelent a színes időszakkal, amikor a természet megmutatja elmúló, ámde mégis csodálatos és sokszínű oldalát. Ezek a színek azonban ránk is hatással vannak, sokunkat kellemes érzéssel töltenek el, írta a HerbaDoktor.

Ha csak egyetlen szóval kellene jellemezni az őszt, akkor legtöbbünknek a sokszínűség jut eszébe, nem hiába. Páratlan szépségben pompázik a természet, az erdők  ezernyi színnel nyugtatják a lelkünket és sétára csábítanak. Amikor pedig otthonunk melegében töltjük a hosszú estéket, jól eső érezéssel tölti meg lelkünket a természet adta termésekkel készített dekorációk, az illatos gyertyák pislákoló lángja és a sejtelmes fények melege.

pixabay

  • Barna

A barna nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatással van ránk, ugyanis az egyik legalapvetőbb elemnek, a földnek a színe.  Egyensúlyt teremt körülöttünk.

Egyértelműen ez az első szín, ami eszünkbe jut az őszről, hiszen a levelek között is megtaláljuk és a föld színe is, épp ezért biztonságot, meleget, stabil érzést kelt bennünk. Másrészről nyugalmat is áraszt magából, nem hiába a legtöbb padlózat barna színű, vagy ha csak a bútorokra gondolunk, azok közül is számos készül a barna valamilyen árnyalatából. Érdemes az otthonunk berendezésekor valamilyen élénkebb színt is a barna mellé választani, hogy ne legyen olyan nyomasztó hatása lelkünkre.

pixabay

  • Narancs

Szinte csak pozitív tulajdonságot társíthatunk hozzá, hiszen boldogságot, életigenlést, optimizmust sugároz. Nagyon lelkesítő szín, legyőzi a félénkséget, derűssé teszi az embert.

Vibráló és energikus színről van szó, egyszerre sugározza a boldogságot és az örömöt is. Gyakran kapcsolódik a sárgatökhöz, az őszi napsütéshez, naplementéhez, ezért is lehet, hogy sokunkat energiával tölt el a narancsszín látványa.

TIPP: ha egy kis narancsot csempészünk otthonunkba, akkor segíthetünk az őszi fáradtság leküzdésében is.

pixabay

  • Sárga

A sárga a derű, a boldogság, az életigenlés színe, egyértelműen pozitív energiákat szabadít fel bennünk.

A napfény és a meleg érzetét kelti. Hasonlóan a narancsszínhez, a sárga is boldogságot és derűt sugároz, így nem meglepő, hogy például egyre több lakberendező választja kiegészítőként még mindig a narancsot vagy a sárgát. Alapvetően melegséget, fiatalságot sugall, a fény, a nap színe, s mint ilyen, aktivizálja az agyunkat és gondolkodásra serkent.

pixabay

  • Piros

A magyar nyelvben általában a piros szelíd jelentést hordoz, például a gyerekek tárgyai, a gyümölcsök pirosak, egészségtől és jókedvtől kicsattanók.

Itt nem a tűzpirosra kell gondolni, hanem az őszire, amely az érzelem, a szenvedély és a szeretet színe. Meleg, élettel teli szín, amelynek köszönhetően a vitalitás és az érzelmi intenzitás is fokozottabbá válik.

pixabay

  • Bordó

Kicsit mélyebb, gazdagabb, mint a piros, asszociál a szüreti borokhoz, időszakhoz. Bölcsességet és mélységet áraszt magából és a belső fókusz fenntartásában is segíthet.

pixabay

  • Zöld

A zöldtől sem kell búcsút intenünk, hiszen az őszi zöld már sokkal mélyebb, intenzívebb és egyértelműen a fákat, a növényeket jelképezi. Nyugtató hatással bír és segíthet a stressz csökkentésében is. Egy kis lágyabb moha szín békét és derűt is varázsolhat otthonunkba.

pixabay

Alkalmazzuk a színeket bátran otthonunkban, de akár étkezésünkben is. Gondoljunk csak a sütőtökre, a céklára, mindkettő tele van színnel, erőteljes ízzel, így könnyebben éljük meg az őszi fáradtságot is.

Kapcsolódó
Mutatós őszi díszeket készíthetünk gyerekekkel
Összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet az őszi dekorációk elkészítéséhez, hogy még emlékezetesebbé és meghittebbé tegyük ezt színpompás évszakot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik