A pálmaolaj rengeteg élelmiszer, kozmetikum, tisztítószer összetevője – nem véletlenül, hiszem számos pozitív tulajdonsága van. Közben viszont rendkívüli módon környezetkárosító, ezért a tudatos vásárlók igyekeznek minél inkább elkerülni.
Miért jó a pálmaolaj?
Olcsó, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, szagtalan, nem tartalmaz transzzsírsavakat, krémes és lágy állagot ad a csokinak, keksznek. A kinyert pálmaolaj legnagyobb részét, kb. 80%-át az élelmiszeripar használja fel, jelent van a leveskockáktól kezdve a péktermékeken keresztül a mélyhűtött élelmiszerekig, de legtöbbször a tusfürdőkben, samponokban is jelen van valamilyen formában.
Miért rossz a pálmaolaj?
Mivel ilyen nagy a kereslet rá, hatalmas földterületeken kell termelni, sok esetben az esőerdők területéből veszik el a helyet, veszélyeztetve ezzel nemcsak az orángutánokat, hanem alapjában a térség biodiverzitását. Az esőerdők területének csökkenése hozzájárul a klímaváltozáshoz.
Van fenntartható pálmaolaj?
Van, amit fenntartható pálmaolajnak (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) neveznek, ám ez nagyobbrészt csak az olajpálma termesztésének zöldre festése, mivel az RSPO nem szab szigorú feltételeket az ültetvényesek számára.
Milyen összetevőt kerüljünk – avagy a pálmaolaj nevei
Aki el szeretné kerülni a pálmaolajat, annak érdemes végigböngésznie a termékek összetevőit.
A pálmaolaj meglepően sokféle formában szerepel (bár ezeknek egy része helyesírási kérdés) – ezeket a Tudatos Vásárlók gyűjtötte össze.
A pálmaolaj nevei az élelmiszereken
pálmaolaj, pálma-olaj, pálma olaj, pálmazsír, pálma zsír, pálma-zsír,
L-aszkorbil-palmitát, Laszkorbil-palmitát, Laszkorbilpalmitát, L-aszkorbilpalmitát, L aszkorbil palmitát, Laszkorbil palmitát, L aszkorbilpalmitát, aszkorbil palmitát, aszkorbilpalmitát, aszkorbil-palmitát,
pálma és kókuszzsír, pálma- és kókuszzsír, pálma és -kókuszzsír, pálma, növényiolaj (pálma), növényi olaj (pálma), növényizsír (pálma), növényi zsír (pálma)
Pálma étolaj, Pálmaétolaj, Pálmaolein, Pálma olein, Pálmalevél, Pálma levél, növényi olaj (palm kernel), növényiolaj (palm kernel), növényi olaj (palmkernel), növényiolaj (palmkernel), pálmadió, pálma dió, pálmamagbélolaj, pálmamagbél olaj, pálma magbélolaj, pálmamag bélolaj, pálmamagbél, pálmamag bél, pálma magbél, pálmamagolaj, pálma magolaj, pálmamag olaj, pálma-olein,
pálma-sztearin, pálmasztearin, pálma sztearin, pálmamag-olaj, pálma mag-olaj, pálma-magolaj, pálmaszterain
elaeis guineensis, elaeis olifera, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Palm fruit oil, Palm kernel cake, Palm Kernel Diethanolamide, palm kernel oil, palm kernel olein, Palm Kernel Stearin, Palm oil, Palm olein oil, Palm Stearine, palm superolein, Palmate, Palmester, Palmolein, Vitamin A Palmitate, Palm fat, Ascorbyl palmitate