Mozaik

Élvezi a szabadságot a világ egyetlen albínó orangutánja

Alba származását rejtély övezi.

Jól van a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, amelyet 2018 decemberében engedtek szabadon a borneói esőerdőben – közölte szerdán egy orángutánmentő szervezet, amelynek tagjai látták az állatot a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban, írta az MTI.

A fehér bundájú, kékszemű  nőstényt 2017-ben fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később kiszabadították a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és egy állatmentő állomására került, ahol állapota gyorsan javult.

Árván maradt orángután kölykökkel élnek, hogy segítsenek rajtuk
Az erdei iskolában fára mászni is megtanítják őket.

Amikor teljesen felépült és képes volt önállóan élelemszerzésre egy másik nőstény orangutánnal, Kikával együtt szabadon engedték.

A Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) szervezet tagjai a múlt héten látták Albát a nemzeti parkban kialakított orángután rezervátumban, ahol három újabb orángutánt engedtek vissza a vadonba.
A rezervátumban az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat gondoskodik a nap 24 órájában.

85 éves Jane Goodall, a környezetvédelem világhírű nagyasszonya
Ma ünnepli születésnapját a világhírű brit főemlőskutató.

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak szerint a fiatal állat annak idején “a semmiből”, anyja nélkül bukkant fel. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón, a trópusi esőerdőkben, azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt.

Kiemelt kép: AFP/Borneo Orangutan Survival Foundation

Leálltak a gorillák egy szelfire a vadőrrel
A fotó néhány nap alatt bejárta a világot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik