Otthon készült

Könyv őrzi a szerencsi csokigyártás történetét

"A szerencsi csokoládégyártás 100 éve" című kötetben a gyár minden eddiginél részletesebb története ismerhető meg.

Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokiról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos, írta közleményében az MTI.

Majoros Judit “A szerencsi csokoládégyártás 100 éve” című kötetében összegyűjtött emlékeket, tudást szeretné továbbadni, amiben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét.

A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követő nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerű lett a Szerencsen gyártott édesség.

A rendszerváltozás után az első privatizációk során a szerencsi gyár az élelmiszeripari óriás, a Nestlé tulajdonába került, majd egy idő után a csokoládégyártás hagyományát a Szerencsi Bonbon Kft. vitte tovább.

Kapcsolódó
100 éves az ország első csokigyára
Szerencsen 1923-ban kezdődött meg a csokoládégyártás a helyi cukorgyár szomszédságában. Az alapítás századik évfordulójára egész éves eseménysorozattal emlékeznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik