Otthon készült

Igazi ünnepi ínyencség a sajtkrémes karácsonyfa

Horváth Rita
Horváth Rita
Nem csupán dekoratív éke lehet az ünnepi asztalnak, de ráadásként finom is.

Az adventi ünnepkörben többnyire mindenki az édes karácsonyi sütikről beszél, amik valóban nagyon finomak, de mi a helyzet a sós ínyencségekkel? Valljuk meg, a karácsonyi előételek ugyanolyan fontosak az ünnepi asztalon, mint a sütemények.

Ez a sajtkrémes karácsonyfa  nemcsak szórakoztató és ünnepi előétel, hanem finom is! Tálaljuk kedvenc kenyerünkkel, kekszünkkel vagy bármilyen más ropogós falattal finom és dekoratív nassolnivalóként!

Horváth Rita

Hozzávalók

  • 20-25 dkg krémsajt – ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl lágy sajt
  • 1-1 maréknyi  ízlés szerinti friss fűszernövény (bazsalikom, petrezselyem, snidling)
  • 4-5 kis gerezd  fokhagyma
  • 10-15 dkg reszelt sajt, legjobb a parmezán
  • a díszítéshez maréknyi aszalt áfonya, kesudió, fenyőmag vagy  mogyoró
  • keksz, chips vagy ropogós kenyér

Horváth Rita

Elkészítés

Kezdjük azzal, hogy felezzük meg a zöldjeinket, és az egyik részét tegyük egy nagy tálba. Mi a petrezselymet, bazsalikomot és a snidlinget választottuk. Keverjük hozzá a sajtokat és a zúzott fokhagymát. Csak akkor keverjük össze, ha a krémsajt puha.

Ezután a keveréket egy nagyobb darab alufóliára helyezzük. Tekerjük be teljesen a keveréket, majd formáljuk fenyő alakúra. Ez úgy a legegyszerűbb, hogy először készítünk egy nagy hengert a keverékből, majd elvékonyítjuk a felső részt.

A fólia segít formázni anélkül, hogy a sajtkeverék a kezünkhöz tapadna. Ha megvan a forma, vegyük le a fóliát és a fának magától kell állnia. Ha biztosra szeretnénk menni, a fóliával borított sajtot 10-15 percre tegyük mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.

Egy tálcára szórjuk a megmaradt zöldfűszert és forgassuk meg a „fát” benne, hogy az bevonja a külsejét, és karácsonyfa illúzióját keltse.

Tegyük a kész “fát” egy tányérra, és eljött a díszítés ideje! Helyezzük átlósan fenyőmagokat a fánkra, az lesz a “fényfüzérünk”, az áfonya pedig a díszt szimbolizálja majd.

Végül tálaljuk lehűtve kedvenc kekszünkkel, chipssel vagy ropogós kenyérrel. A maradékot légmentesen lezárva, vagy műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe.

Az alábbi galériában lépésről lépésre mutatjuk a műveleteket.

Galéria
Horváth Rita

Tippek

  • Vágjuk apróra a fűszernövényeket, és jól keverjük össze.
  • Elkészítés után fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
  • Kicserélhetjük a dekorációt olyan finomságokra, amelyeket szeretünk, ha a kesudió és az áfonya nem a kedvencünk. Jól lehet helyettesíteni gránátalma magokkal vagy bármilyen más diófélével.
Kapcsolódó
Így készül egy mennyei sajtkosár
Majonézes burgonyasalátával tálalva valóságos ízkavalkád.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik