Otthon készült

Gyorsan és könnyen elkészíthető a vegyes halászlé

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A szorgos háziasszonyok már javában állítgatják össze az ünnepi menüt, amihez most egy kis segítséget adunk.

A halászlé jóval több mint egy étel. Kulturális örökségünk része, mely a folyók, tavak mentén élők hagyományaihoz kötődik. Köztudott, hogy hazánkban az ünnepi asztal elengedhetetlen fogása szenteste a halászlé, aminek az elkészítéséhez segítséget ad a Nosalty, mégpedig egy gyorsan és könnyen elkészíthető vegyes halászlé recepttel.

Hozzávalók

  • 50 dkg ponty (patkó (4 szelet))
  • 1 kg törpeharcsa (fej)
  • 1 kg ponty (gerinc)
  • 1 kg ponty (szeletek)
  • só ízlés szerint
  • 3 db vöröshagyma
  • 3 l víz
  • 3 ek fűszerpaprika

Elkészítés

A pontypatkókat alaposan megsózzuk, majd félretesszük.

Egy nagy lábasba dobjuk a kettévágott harcsafejeket, a pontygerinceket és -szeleteket.

A vöröshagymákat felaprítjuk, majd rászórjuk a haldarabokra, és alaposan megsózzuk.

Felöntjük 3-3,5 liter vízzel, majd felforraljuk.

Ha felforrt és habzik, akkor bőven megszórjuk a jó minőségű fűszerpaprikával, majd elkeverjük, és magas lángon 25-30 percig főzzük.

Az idő leteltével láthatjuk, hogy szinte magától leomlik a hús a csontról, de a biztonság kedvéért egy szűrőn, finoman átnyomkodjuk a halcsontokat, majd átöntjük az egész levet rajta.

Ezt a szép, bársonyos, sima levet visszatesszük a tűzre, újból felforraljuk, majd beledobjuk a besózott pontyszeleteket (vagy harcsafiléket és a haltejet/ikrát, ha van rá igény), és további 7-8 percig főzzük.

A halászlé ezzel el is készült, ki-ki ízlése szerint tálalhatja gyufatésztával, kenyérrel, hegyes erőssel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kapcsolódó
Nemzeti érték a csegei korhely halászlé
Az ételhez először egy tiszai halászlé készül, alapja pedig a jó minőségű sűrű tejföl és a mustár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik