A halászlé jóval több mint egy étel. Kulturális örökségünk része, mely a folyók, tavak mentén élők hagyományaihoz kötődik. Köztudott, hogy hazánkban az ünnepi asztal elengedhetetlen fogása szenteste a halászlé, aminek az elkészítéséhez segítséget ad a Nosalty, mégpedig egy gyorsan és könnyen elkészíthető vegyes halászlé recepttel.
Hozzávalók
- 50 dkg ponty (patkó (4 szelet))
- 1 kg törpeharcsa (fej)
- 1 kg ponty (gerinc)
- 1 kg ponty (szeletek)
- só ízlés szerint
- 3 db vöröshagyma
- 3 l víz
- 3 ek fűszerpaprika
Elkészítés
A pontypatkókat alaposan megsózzuk, majd félretesszük.
Egy nagy lábasba dobjuk a kettévágott harcsafejeket, a pontygerinceket és -szeleteket.
A vöröshagymákat felaprítjuk, majd rászórjuk a haldarabokra, és alaposan megsózzuk.
Felöntjük 3-3,5 liter vízzel, majd felforraljuk.
Ha felforrt és habzik, akkor bőven megszórjuk a jó minőségű fűszerpaprikával, majd elkeverjük, és magas lángon 25-30 percig főzzük.
Az idő leteltével láthatjuk, hogy szinte magától leomlik a hús a csontról, de a biztonság kedvéért egy szűrőn, finoman átnyomkodjuk a halcsontokat, majd átöntjük az egész levet rajta.
Ezt a szép, bársonyos, sima levet visszatesszük a tűzre, újból felforraljuk, majd beledobjuk a besózott pontyszeleteket (vagy harcsafiléket és a haltejet/ikrát, ha van rá igény), és további 7-8 percig főzzük.
A halászlé ezzel el is készült, ki-ki ízlése szerint tálalhatja gyufatésztával, kenyérrel, hegyes erőssel.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!