Otthon készült

Várhatóan idén is a virsli lesz a szilveszteri asztal sztárja

pixabay
pixabay
Vásárláskor érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb összetevőből álljon a termék, ugyanis a túl sok adalékanyag minőségromlást okozhat.

Bár a fogyasztói szokások már változóban vannak, a szilveszteri asztal sztárja várhatóan idén is a virsli lesz. A magyarok körében kedvelt húskészítményből az egész éves mennyiség közel negyede az év utolsó hónapjában kel el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra hívja fel a figyelmet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni.

A virsli egész évben elérhető a boltok polcain, az év végéhez közeledve jelentősen megnő ezen húskészítmény forgalma. Az év közben elfogyasztott mennyiség meg sem közelíti a szilveszteri mennyiséget. Hazánkban az éves virslieladás 34 ezer tonna körül van, az év utolsó hónapjában ennek 10-25 százaléka fogy el.  A húskészítménygyártók tapasztalatai szerint ugyanakkor változóban vannak a fogyasztói szokások, ma már nem elengedhetetlen a szilveszter éjszakai asztalról a virsli.

A vásárlókat idén is széles termékpaletta várja a boltokban, természetesen a hagyományos virslik teszik ki a kínálat jelentős részét, ugyanakkor kisebb mennyiségben különleges, chilis, sajtos változatok is kaphatók.

A frankfurti virsli a vörösáruk leghíresebb képviselője, állítólag már a 13. században is készítették. A húsból prádot készítettek, fűszerezték. A termék összetétele ma is ugyanez, csak a technológia változott. Ezen termék alapján készült a későbbiekben a bécsi virsli, ami az alapja a Magyarországon ismert virslinek.

Bár a kereskedők tapasztalatai szerint a vásárlók egyre inkább az olcsóbb termékeket részesítik előnyben – így csökken például a juhbeles virsli forgalma és nő a műbeles, a kollagénes, a hámozott virsli iránti kereslet –, az ünnepi időszakban azonban a várakozások szerint hajlandóak lesznek többet fizetni a magasabb minőségű készítményekért.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra hívja fel a figyelmet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni. A hazai gyártók termékei nyomonkövethetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek.

A virsli összetételét egyébként az Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza, A virslire vonatkozó előírások közül a legfontosabb a hústartalom: a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. Így kerülnek különböző „rúd”, „szelet”, „pálcika” stb. elnevezésű termékek az üzletekbe. Vásárláskor érdemes figyelni arra is, hogy minél kevesebb összetevőből álljon a termék, ugyanis a túl sok adalékanyag minőségromlást okozhat.

Kapcsolódó
Nagy sertésvirsli-teszt: nincs jobb a mangalicánál
Hogy biztonságosan végződjön a Szilveszter és jól induljon az Újév.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik