Otthon készült

Igazi főnyeremény ez a házi pizzás csiga

Ha már megvan a rutin, akkor igazi jolly joker lehet ez az étel. Akár reggelire, vacsorára vagy uzsonnára az iskolába, de még ebédre is felszolgálhatjuk egy tartalmas leves után, a vendégfogadásról már nem is beszélve.

Bevallom, most sütöttem ebédre előszőr, de egy panasz sem érkezett, se gyerektől, se felnőttől, hogy ez lett a második fogás. Igaz, hogy előtte sűrű vöröslencse levest szolgált fel a személyzet (én), ami pedig a rutin kérdését illeti, néhány apró fogást már kitanultam a csigák készítése közben. Mondom is a kis trükköket, ami segítheti a tökéletes csigává válás útjait.

Kezdjük a szósszal! Ha csak tehetjük, akkor házi paradicsomszósszal dolgozzunk, nekünk még van a kamrában közel egy tucat elrakva a nyár ízeivel. De a boltit is jelentősen feljavíthatjuk, ha hagymás alapot készítünk hozzá és ügyesen választjuk a fűszerezést, cukor pedig mindig kerül bele egy kevéske, hogy szelídítsen egy leheletnyit a paradicsom vadságán.

A tészta lehet egy gyors kenyeres, semmi faxni, csak a víz, liszt, élesztő és só, meg egy kevés olíva olaj bele. Ha nincs sok időnk, akkor kicsit több élesztővel is dolgozhatunk, és elég egy óra kelesztés.

Nyújtás előtt használjunk bőven lisztet a munkaasztalon, hogy könnyebben fel tudjuk szedni a tekerésnél. Mikor pedig megkenjük a szósszal a kinyújtott tésztát, szórjunk bele is reszelt sajtot, nemcsak azért, mert finomabb lesz, hanem a tekerésnél kevésbé csúszik a tésztánk.

És egy nagyon fontos technikai fogás: a felvágásnál használjunk éles kést és mindig vágással kezdjük, óvatosan, legalább a feléig, és csak ezután nyomjuk meg a kést, így sokkal szebb karikákat kapunk, nem csúszik szét a tészta. A kést pedig lisztezni kell és a felgöngyölt tészta tetejét is szórjuk meg liszttel, hogy ne ragadjon a kés, tudjunk szeletelni.

Házi pizzás csiga

Hozzávalók:

  • 1 üveg paradicsomsűrítmény
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm liszt
  • 1,5-2 deciliter víz
  • 25 dekagramm sajt
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 gramm élesztő
  • bazsalikom
  • oregánó
  • cukor

Elkészítés:

A paradicsomszósz

A hagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, legyen üveges és puha, a végén fűszerezzük, só, bors, bazsalikom, oregánó, kevés fűszerpaprika és a fokhagyma megy bele. Felöntjük a házi paradicsomlével, kevés cukor is megy bele, összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A tészta

Egy keverőtálba beleöntjük a lisztet, a közepébe krátert készítünk az ujjunkkal, ebbe morzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot teszünk hozzá, majd kézmeleg vizet öntünk bele, kicsit megkavarjuk és hagyjuk felfutni, utána szórunk sót a lisztünk oldalára, beleöntjük az olíva olajat és kezdődhet a keverés a maradék vízzel. Addig dagasztjuk, míg kissé már elválik a tál falától. Megolajozzuk a kezünket és a tésztát a tál közepére formázzuk, letakarjuk konyharuhával és egy órát kelesztjük.

Ha megkelt, akkor a munkaasztalon, konyhapulton kinyújtjuk nagyjából téglalap formára. Megkenjük a szósszal és megszórjuk a reszelt sajttal. Feltekerjük, majd a tésztahurka tetejét megszórjuk lisztel és egy éles késsel 1,5-2 centis karikákat szelünk azzal a technikával, amit fent már leírtam. A sütőtálcára tegyünk sütőpapírt, mert nagyon rá tud sülni a kifolyt paradicsom. A csigákat helyezzük rá, nyomkodjuk le őket és szórjuk meg reszelt sajttal a tetejüket (én még egy kis paradicsomot is csurgattam rá). Ilyenkor még hagyjuk kelni őket 10-15 percig és mehet is a katlanba, nekem a 220 fokos sütőmben 25 percig sültek.

Ebédnek langyosan a legjobb, előtte egy tartalmas leves, lehet akár babgulyás vagy lencse, ahogy már írtam. És ha sikerült megmenteni pár csigát, akkor reggel el is lehet csomagolni a srácoknak a suliba.

Kapcsolódó
Így készíthetünk cukkiniből pizzát
Ha már kipróbáltunk minden receptet a nyár sokszínű finomságából, a cukkiniból, akkor itt az ideje, hogy pizzát is süssünk belőle.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik