Otthon készült

Húsvéti tojások százai pompáznak a Hagyományok Házában

Facebook / Tojásdíszítők Egyesülete
Facebook / Tojásdíszítők Egyesülete
Országos tojásdíszítő pályázatot hirdettek, melyre 84 alkotó nevezett.

Hímeseknek tulipán kertje címmel nyílt kiállítás a Hagyományok Házában, az intézmény egyben a program fővédnöke – írta a Tojásdíszítők Egyesülete.

A Tojásdíszítők Egyesülete szervezésében a fennállásának tíz éves jubileumát ünneplő szervezet 25 tagja állított ki mintegy 250 darab hímestojást Budapesten, a Hagyományok Házában. Egy színes hagyományőrző programot is meghirdettek, a tulipán tematikájú I. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázatra 84 alkotó nevezett, 500 darab hímestojással.

Összesen közel 700 hímestojás látható a Kárpát-medence különböző tájegységeiről.

A Kárpát-medence szinte minden tájegységét képviselő alkotások többféle technikával készültek. A kiállított darabok többsége viasszal írt tojás, de karcolt, patkolt, drótozott és szalmarátétes hímesek is megcsodálhatók.

Galéria
Facebook / Tojásdíszítők Egyesülete

A legfiatalabb pályázó 10 éves, a legidősebb 77 esztendős volt. A tárlatra érkeztek hímesek Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Muravidékről is.

A Tojásdíszítők Egyesülete 2014-ben, Budapesten, a Mesterségek Ünnepén alakult meg Mosonyi Éva vezetésével. Az egyesület célja, hogy a Kárpát-medencében jellemző tojásdíszítési hagyományokat élőn tartsa, tovább örökítse. A tagjai részére rendszeresen szakmai megjelenéseket, továbbképzéseket szervez, és segíti a tagok szakmai munkáját.

A meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokból rendezett tárlat a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében, április 13- ig díjmentesen látogatható.

A pályázaton elért eredményekről további információk itt elérhetők.

Kapcsolódó
A húsvét szimbólumai és jelentésük
A húsvét számtalan szimbólumot sorakoztat fel, melyek mind kedvesek és fontosak számunkra. De vajon mi a jelentése a tojásnak, báránynak, nyuszinak?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik