Otthon készült

Vakarás, berzselés, maratás – így díszítették nagyanyáink a húsvéti tojást

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ismerjük meg a hagyományos tojásdíszítési technikákat!

Ma már rengetegféle festék, matrica áll rendelkezésünkre, ha húsvéti hímes tojást szeretnénk készíteni, sőt, kapható már a boltokban eleve színes tojás is, de ne feledkezzünk el a hagyományos tojásdíszítési technikákról sem!

Ismerkedjünk meg ezekkel a módszerekkel!

A tojásfestés igen régi szokás, régészeti lelelek is bizonyítják, hogy nomád őseink is díszítettek már tojásokat, ők a mindennapi életet, illetve a hitvilágukat ábrázolták.

A hagyományos piros tojás színe Jézus Krisztus vérét jelképezi.

A hímes tojások díszítésének technikái és motívumai tájegységenként eltérőek lehetnek, így igen változatos ünnepi alkotások készültek.

Berzselés

A berzselés – amit batikolásként is ismernek – levél vagy virág rátételével díszített tojás. Petrezselyemlevelet, árvácskát, ibolyát simítanak a tojásra, ezt szorosan gézbe vagy harisnyába húzzák és festőlébe teszik. Ez hagyományosan a vöröshagyma beáztatott héjából készül, mely a tojásokat bronzbarnára színezik, kivéve a növényekkel letakart részeket.

Wikimedia Commons

Írókázás

Az írott tojásokat más néven viaszolt tojásnak is nevezzük. Ez tekinthető a legjellegzetesebb magyar díszítési technikának. A tojás felületét mértanilag felosztják egyenlő területekre és ezeket a mezőket íróka segítségével díszítik. Az írókával viszik fel a viaszt a tojás felületére. Száradás után langyos növényekből készült festőlébe teszik a tojást, majd onnan kivéve megszárítják, a viaszt pedig leolvasztják a tojáshéjról – például egy meleg ronggyal áttörölve -, ez alatt pedig kirajzolódik a minta. Ezután szalonnabőrrel átdörzsölve szép fényt adtak a kész műnek.

Wikimedia Commons

Karcolás, vakarás

A karcoláshoz először az alapszínt adják meg a tojásnak, ezt követően egy éles késsel, szikével, vastagabb tűvel levakarják róla a festéket a mintához.

Wikimedia Commons

Metszés, maratás

A kifújt tojásokat megírják viasszal, a két lyukas végét is lezárják viasszal (különben lebomlana az egész tojás), majd savanyú káposzta levébe vagy ecetbe teszik órákra. Ezalatt a megírt részek kivételével lebomlik a tojáshéj egy része. Erdélyben régen ez volt a fő díszítési mód, szerencsére ma is él.

Wikimedia Commons

Pingálás

Megkapja a tojást az alapszínt, majd arra egy vékony ecset segítségével aprólékos munkával pingálnak – általában tájegységenként különböző – motívumokat.

Wikimedia Commons

Azsúrozás

Az aprólékos mintát felrajzolják a tojással, majd egy speciális eszközzel áttörik, átfúrják. A kifejezetten aprólékos, sok gyakorlatot és türelmet igénylő feladat elvégzése után hasonlóan néz ki a tojás, mint egy csipkés textil.

Patkolás

A hagyomány szerint a tojáspatkolást unatkozó patkolókovácsok találták ki, ezzel is bizonyították ügyességüket. A vasalatokat ólomlemezekből vágták ki, majd szegezték a tojáshéjra óvatosan.

Wikimedia Commons

Kapcsolódó
Szekérrobbantás és fazékdobálás - húsvéti szokások a nagyvilágból
Van, ahol a harang hozza a tojásokat a nyuszi helyett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik