Főzzünk csicseriborsóból – 3 könnyen elkészíthető recept

Még csokimousse-t is lehet készíteni csicseriborsóból!

A csicseriborsót leginkább az utóbbi néhány évben „fedezték fel” a magyarok, azóta látni egyre több csicserikonzervet, illetve abból készült terméket, például hummuszt, falafelt.

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már közel 8000 éve megtalálható, innen hódította meg a Földközi-tenger térségét, Indiát, Törökországot is. Magyarországon is jól termeszthető lenne.

A vegán konyha egyik fő alapanyaga, jól variálható élelmiszer, mely ragukban, levesekben vagy megsütve is kiváló, sőt, még desszert is készíthető belőle.

Csicseriborsó növény

Wikimedia Commons

Miért fogyasszunk csicseriborsót?

Magas a tápanyagtartalma: fehérjetartalma, vas- és foszfortartalma is kiemelkedő és magnéziumban, cinkben, B1, B6, B9-vitaminban is bővelkedik.

Szénhidrátokban is gazdag.

A csicseriborsót csíráztatva könnyebben emészthetővé válik, így kevésbé okoz puffadást, ráadásul a csíráztatás hatására könnyebben hozzáférhetővé válnak a magokban levő tápanyagok és ásványi anyagok, illetve vitamintartalmuk is nő.

A főzési idő is jelentősen csökken a csíráztatás hatására: 40 perc helyett 15-20 perc alatt megfő.

3 könnyen elkészíthető étel csicseriborsóból

Unsplash

Csicseriborsó curry

Hozzávalók

Elkészítés

A vajat egy nagyobb lábosban felolvasztjuk, beletesszük a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, közben hozzákeverjük az aprított fokhagymát és rászórjuk az összes fűszert.

Hozzákeverjük a puhára főtt (vagy konzerv) csicseriborsót. Néhány percig hagyjuk, hogy beszívja magába az ízeket.

Felöntjük a paradicsommal és a kókusztejjel, sózzuk, cukrozzuk, és kb. tíz percet főzzük az egészet együtt. Tálaláskor egy kevés friss citromlével csepegtetjük meg.

Pexels

Falafel

Hozzávalók

Elkészítés

A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk.

Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, alaposan összekeverjük, majd 30 percig letakarva pihentetjük.

Evőkanálnyi mennyiségből kis golyókat formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd forró olajban pirosra sütjük.

Unsplash

Vegán csokoládémousse

Hozzávalók

Elkészítés

A csokoládét feldaraboljuk, majd vízgőz felett felolvasztjuk.

Ezután félretesszük, és hagyjuk kb. szobahőmérsékletűre hűlni.

Miközben hűl, a csicseriborsó leszűrt levét egy tálba tesszük, és elektromos habverővel ugyanúgy felverjük, mint a tojásfehérjehabot, ez kb. 8-10 perc lesz. Néhány perc után hozzáadhatjuk a cukrot. Hozzáadunk egy fél kávéskanálnyi ecetet, ez stabilizálja, tartósabbá teszi a habot.

A felolvasztott csokoládé eddigre valószínűleg kissé besűrűsödött, így először egy kis adag – néhány kanálnyi – habbal, határozott, gyors mozdulatokkal elkeverjük, fellazítjuk. Utána fokozatosan, most már óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot, majd elosztjuk négy üvegtálkában.

Tálaláskor például kakaóbabtöretettel és pisztáciával díszíthetjük.

Unsplash

Kapcsolódó
3 kihagyhatatlan céklás recept a levestől a desszertig
A céklát főleg savanyúságként esszük, de kár lenne itt megállni, amikor annyiféle ételt készíthetünk belőle. Három receptet hoztunk, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni.