Amikor beköszönt a nyár, és a piacok standjai roskadoznak a friss, érett málnától, nincs is jobb módja ennek a lédús gyümölcsnek a felhasználására, mint ínycsiklandó édesséek készítése. A málna nemcsak a színével, hanem intenzív, fanyar-édes ízével is lenyűgözi az édesszájúakat. Legyen szó egy egyszerű finomságról vagy egy bonyolult tortakölteményről, a málnás sütemények mindig garantált sikert aratnak.
Ebben a cikkben három mennyei málnás édesség receptjét mutatjuk meg, merüljünk el az ízek kavalkádjában!
Ezért érdemes málnát enni
- kalória- és zsírtartalma alacsony
- alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják
- jelentős mennyiségű szerves savat tartalmaz,
- C-, B1-, B2-vitamin tartalma magas.
- Gyümölcsén kívül a levelét is érdemes szedni és megszárítani, teát készíthetünk belőle. Várandósoknak segíthet a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.
3 mennyei málnás édesség
Pisztáciás-fehércsokis pavlova málnával
Hozzávalók
pavlovához
- 3 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg fehér csokoládé
- 7 dkg sótlan pisztácia
- 1 csapott ek kukoricaliszt
- 1 teáskanál fehérborecet
krémhez
- 30 dkg málna
- 2 púpozott ek porcukor
- 3 dl habtejszín
díszítéshez
- málna
- tört pisztácia
Elkészítés
A tojásfehérjéket habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, közben folytatjuk a keverést.
Hozzáadjuk a reszelt fehér csokoládét, a felaprított pisztáciát, a kukoricalisztet és a borecetet. Óvatosan elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal két egyforma halmot rakunk a masszából. Legegyszerűbb, ha egy kerek sütőformát, tányért körberajzolunk, majd megfordítjuk a sütőpapírt és a körön belülre halmozzuk a habot. Nagyjából egyforma magasságúra elegyengetjük.
150 fokon 35-40 percig sütjük, előmelegített sütőben. Amikor kész, nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni.
A málnát villával kicsit összetörjük. Porcukorral édesítjük, ha szükséges. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk az áttört málnát
A kihűlt habcsóklapok közé betöltjük a krém egy részét, egy része pedig meg a tetejére. Díszítsük egész málnával és pisztáciadarabokkal.
Csokihab málnával
Hozzávalók
- 120 g étcsokoládé (70%-os)
- 2 db tojássárgája
- 20 g porcukor
- 2 dl habtejszín
- málna
Elkészítés
A csokit feldaraboljuk, és vízgőz fölött felolvasztjuk.
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük vízgőz fölött, majd ezután habverővel hidegre keverjük.
A tejszínt habosra felverjük.
Tojáshabot és a csokit lágy mozdulatokkal összekeverjük. A felvert tejszínhabot azonnal hozzáadjuk.
Hűtőben kb. 1-2 óráig állni hagyjuk. Málnával díszítjük, a málna savanykássága remekül kiemeli a csoki ízét.
Málnás-citromos muffin
Hozzávalók
- 1 citrom
- fél csésze cukor
- 1 csésze görög joghurt
- 1/3 csésze olaj
- 1 nagyobb tojás
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 csésze liszt
- 1,5 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. só
- 1,5 csésze málna
Elkészítés
200 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsük elő a muffinformákat.
Reszeljük le a citrom héját.
Add hozzá a joghurtot, az olajat, a tojást és a vaníliát, és keverjük össze.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd öntsük rá a nedves hozzávalókból készült mixet. Keverjük össze alaposan, majd óvatosan keverjük hozzá a málnát is.
Töltsük a muffinkapszlikba és 18-25 perc alatt süssük meg.