Otthon készült vasárnapi ebéd

Kényeztetően finom három málnás édesség

Merüljünk el az ízek kavalkádjában!

Amikor beköszönt a nyár, és a piacok standjai roskadoznak a friss, érett málnától, nincs is jobb módja ennek a lédús gyümölcsnek a felhasználására, mint ínycsiklandó édesséek készítése. A málna nemcsak a színével, hanem intenzív, fanyar-édes ízével is lenyűgözi az édesszájúakat. Legyen szó egy egyszerű finomságról vagy egy bonyolult tortakölteményről, a málnás sütemények mindig garantált sikert aratnak.

Ebben a cikkben három mennyei málnás édesség receptjét mutatjuk meg, merüljünk el az ízek kavalkádjában!

Ezért érdemes málnát enni

  • kalória- és zsírtartalma alacsony
  • alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják
  • jelentős mennyiségű szerves savat tartalmaz,
  • C-, B1-, B2-vitamin tartalma magas.
  • Gyümölcsén kívül a levelét is érdemes szedni és megszárítani, teát készíthetünk belőle. Várandósoknak segíthet a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

3 mennyei málnás édesség

Unsplash

Pisztáciás-fehércsokis pavlova málnával

Hozzávalók

pavlovához

  • 3 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 7 dkg sótlan pisztácia
  • 1 csapott ek kukoricaliszt
  • 1 teáskanál fehérborecet

krémhez

  • 30 dkg málna
  • 2 púpozott ek porcukor
  • 3 dl habtejszín

díszítéshez

  • málna
  • tört pisztácia

Elkészítés

A tojásfehérjéket habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, közben folytatjuk a keverést.

Hozzáadjuk a reszelt fehér csokoládét, a felaprított pisztáciát, a kukoricalisztet és a borecetet. Óvatosan elkeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal két egyforma halmot rakunk a masszából. Legegyszerűbb, ha egy kerek sütőformát, tányért körberajzolunk, majd megfordítjuk a sütőpapírt és a körön belülre halmozzuk a habot. Nagyjából egyforma magasságúra elegyengetjük.

150 fokon 35-40 percig sütjük, előmelegített sütőben. Amikor kész, nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni.

A málnát villával kicsit összetörjük. Porcukorral édesítjük, ha szükséges. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk az áttört málnát

A kihűlt habcsóklapok közé betöltjük a krém egy részét, egy része pedig meg a tetejére. Díszítsük egész málnával és pisztáciadarabokkal.

Unsplash

Csokihab málnával

Hozzávalók

  • 120 g étcsokoládé (70%-os)
  • 2 db tojássárgája
  • 20 g porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • málna

Elkészítés

A csokit feldaraboljuk, és vízgőz fölött felolvasztjuk.

A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük vízgőz fölött, majd ezután habverővel hidegre keverjük.

A tejszínt habosra felverjük.

Tojáshabot és a csokit lágy mozdulatokkal összekeverjük. A felvert tejszínhabot azonnal hozzáadjuk.

Hűtőben kb. 1-2 óráig állni hagyjuk. Málnával díszítjük, a málna savanykássága remekül kiemeli a csoki ízét.

Unsplash

Málnás-citromos muffin

Hozzávalók

  • 1 citrom
  • fél csésze cukor
  • 1 csésze görög joghurt
  • 1/3 csésze olaj
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 csésze liszt
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 1,5 csésze málna

Elkészítés

200 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsük elő a muffinformákat.

Reszeljük le a citrom héját.

Add hozzá a joghurtot, az olajat, a tojást és a vaníliát, és keverjük össze.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd öntsük rá a nedves hozzávalókból készült mixet. Keverjük össze alaposan, majd óvatosan keverjük hozzá a málnát is.

Töltsük a muffinkapszlikba és 18-25 perc alatt süssük meg.

Unsplash

Kapcsolódó
Erre figyeljünk, ha málnát metszünk
A jó termés érdekében néhány szabályt érdemes betartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik