Otthon készült

Így készítsünk szotyiból fagyit

Nosalty
Nosalty
Első hallásra szokatlannak tűnhet, de érdemes kipróbálni!

A szotyihoz alapvetően sós ízt társítunk, így furcsa arra gondolni, hogy milyen lehet fagyiként elnyalni. De gondoljunk arra, hogy milyen finom a sós karamell vagy a Magyarország tortája választásnál mennyire ráncoltunk a homlokunkat a tökmagos Őrség zöld aranya torta hallatán, aztán pedig sokaknál minden idők kedvence lett. Ezek után a Nosalty-n megjelelent szotyifagyinak is adjunk egy esélyt!

Hozzávalók

  • 250 g napraforgómag
  • 50 g olívaolaj
  • 50 g víz
  • só ízlés szerint
  • 400 g cukrozott sűrített tej
  • 500 g habtejszín
  • 1 db vaníliarúd

Elkészítés

A napraforgómagot sütőben megpirítjuk (ha nem pörköltet vettünk), majd késes aprítóba tesszük (egy keveset tegyünk félre a fagyi tetejére).

Alaposan sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és vízzel, majd leturmixoljuk olyan alaposan, amennyire csak a gépünk engedi.

Ezzel tulajdonképpen házi magvajat készítettünk. Ezt keverjük össze alaposan sűrített tejjel. Néhány kanálnyit rakjunk félre, a többivel dolgozunk tovább.

Verjük fel a habtejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival együtt, majd óvatosan keverjük hozzá a napraforgós krémhez.

Öntsük az egészet egy dobozba, a tetejére adagoljuk a félretett magvajat, majd egy villa segítségével képezzünk vele „örvényeket”.

Szórjuk meg az egészet pirított napraforgómaggal, ezután mehet a fagyasztóba 5-6 órára.

Forró vízbe mártott fagylaltoskanállal adagoljuk.

Kapcsolódó
Három egyszerű jeges finomság fagylaltgép nélkül
Mi a közös Mátyás király feleségében, Néró császárban, Marco Poloban és bennünk? Az, hogy mindannyian imádjuk a fagyit! Persze, elég kevesen vannak, akikre nem illik ez a megállapítás...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik