A szotyihoz alapvetően sós ízt társítunk, így furcsa arra gondolni, hogy milyen lehet fagyiként elnyalni. De gondoljunk arra, hogy milyen finom a sós karamell vagy a Magyarország tortája választásnál mennyire ráncoltunk a homlokunkat a tökmagos Őrség zöld aranya torta hallatán, aztán pedig sokaknál minden idők kedvence lett. Ezek után a Nosalty-n megjelelent szotyifagyinak is adjunk egy esélyt!
Hozzávalók
- 250 g napraforgómag
- 50 g olívaolaj
- 50 g víz
- só ízlés szerint
- 400 g cukrozott sűrített tej
- 500 g habtejszín
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés
A napraforgómagot sütőben megpirítjuk (ha nem pörköltet vettünk), majd késes aprítóba tesszük (egy keveset tegyünk félre a fagyi tetejére).
Alaposan sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és vízzel, majd leturmixoljuk olyan alaposan, amennyire csak a gépünk engedi.
Ezzel tulajdonképpen házi magvajat készítettünk. Ezt keverjük össze alaposan sűrített tejjel. Néhány kanálnyit rakjunk félre, a többivel dolgozunk tovább.
Verjük fel a habtejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival együtt, majd óvatosan keverjük hozzá a napraforgós krémhez.
Öntsük az egészet egy dobozba, a tetejére adagoljuk a félretett magvajat, majd egy villa segítségével képezzünk vele „örvényeket”.
Szórjuk meg az egészet pirított napraforgómaggal, ezután mehet a fagyasztóba 5-6 órára.
Forró vízbe mártott fagylaltoskanállal adagoljuk.