Otthon készült vasárnapi ebéd

Három egyszerű jeges finomság fagylaltgép nélkül

Unsplash
Unsplash
Mi a közös Mátyás király feleségében, Néró császárban, Marco Poloban és bennünk? Az, hogy mindannyian imádjuk a fagyit! Persze, elég kevesen vannak, akikre nem illik ez a megállapítás...

Tél után az első napsugarak megjelenésével már lessük, hogy mikor nyitnak a fagyizók, feltöltjük az fagyasztónkat a bolti jeges finomságokkal is. De házilag is készíthetünk hűsítő édességeket egyszerűen, úgy, hogy nincs szükség hozzájuk fagylaltkészítő gépre sem. Lássuk, hogyan!

Kapcsolódó
Elárulta titkait a több díjjal elismert fagylaltmester
Célja, hogy megmutassa, milyen az igazi kézműves fagyi.

A fagyi 5000 éves története

Gondolhatnánk, hogy a fagyi olasz találmány, pedig nem. Az olaszok „csak” jól csinálják, ezért vált fogalommá az olasz fagylalt kifejezés.

A hideg édesség története az 5000 évvel ezelőtti Kínában kezdődött, ekkor Tang királynak volt egy „jégember” nevezetű csoportja, akik hideg desszertet készítettek bivalytejből, lisztből és kámforból. Aztán az ókori Egyiptomban már rájöttek arra is, hogyan lehet hidegen tartani, ehhez cserépedényeket használtak. A perzsáknak is megtetszett, akik átvitték az ötletet a Földközi-tengeren, így érkezett meg Rómába is.

Hippokratész úgy gondolta, hogy a fagylalt gyógyszer, mert felélénkíti a testnedveket. Nagy Sándor jégkásázott a katonáival a harcok előtt, biztos, ami biztos, még bort is kevertek bele. Néró császár rózsavízzel és mézzel naponta evett fagylaltot, ehhez a rabszolgáival rendszeresen havat hozatott. Marco Polo szintén rajongója volt, neki köszönhetően jutott el a világ több pontjára is a jeges édesség.

Magyarországi története Mátyás király feleségével, Beatrixszel kezdődött, aki Nápolyból az olasz szakácsait és cukrászait is magával hozta. A török hódoltság alatt terjed el, akkoriban török mozgóárusoktól lehetett kapni mézízű sorbet-t.

Egyébként a ma ismert fagylaltnak az alapjait egy szicíliai mesternek, Francesco Procopionak köszönhetjük, ő készítette a világ első sorbet-jét, amely citromízű volt.

Az első fagyireceptek sokkal később, csak a 18. század végén jelentek meg egy erdélyi szakácskönyvben, eper és a pisztácia ízben.

A jégkrém angolszász találmány, 1922-ben Thomas Wall készítette el az első fagylaltkockát Angliában, egy évvel később már ezeket is mozgóárusok árulták az egész országban. A pálcikás változat amerikai találmány, és Ohio államban készült először, 1923-ba Harry Burt alkotta meg.

A fagyitölcsér a véletlen műve: 1904-ben, a St. Louis-i világkiállításon egy fagylaltárus kifogyott a kelyhekből, és mivel épp a keze ügyébe esett egy közel-keleti ostyalap, gyorsan kúp formájúra tekerte, majd ebbe tette a fagylaltot.

Tudtad?

A II. világháború alatt az amerikai katonáknak fagyit szolgáltak fel, hogy megőrizzék a lelkesedésüket. A háború végét is fagylalttal ünnepelték.

Nem minden fagyi, ami hideg

Többféle hideg édességgel is hűsíthetjük magunkat:

Jégkrém: Legalább 10%, soványabb változata legalább 3% tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.

Krémfagylalt: 50%-a tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak.

Gyümölcsfagylalt: Legalább 20%-a gyümölcs – citrusból 15% -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcscukrot.

Parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.

Sorbet: Jégkása – a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve vagy jégkockákkal szervíroznak.

Sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni

Jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel

Jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

Jeges édességek házilag fagyigép nélkül

Unsplash

Sokan úgy gondolják, hogy fagyigép nélkül nem lehet csinálni otthon jeges édességeket, pedig nem így van. Persze, megkönnyíti a dolgot, de anélkül sem kell semmi bonyolult dologra gondolni. Mutatunk pár egyszerű, gyors ötletet a házilag készített hűsítőkhöz, melyek egy vasárnapi ebéd után kimondottan kényeztetőek.

Grapefruitos granita

Unsplash

Hozzávalók

300 ml víz

220 g cukor

500 ml grapefruitlé (frissen préselt)

Elkészítés

A vizet a cukorral addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, majd hűlni hagyjuk.

A cukros szirupot elkeverjük a grapefruitlével, egy lapos edénybe öntjük, lefedjük, betesszük a fagyasztóba. 60 percenként egy villával átkavarjuk (kb. 3-4 szer), míg a massza teljesen megfagy.

A megfagyott masszát egy villával felkaparjuk, hogy egy laza jeget kapjunk, poharakban tálaljuk.

Mangójégkrém

Unsplash

Hozzávalók

1 közepes érett mangó

1 lime

kb 3 ek méz

Elkészítés

A mangót meghámozzuk, húsát durván felaprítjuk, majd egy aprítógépbe tesszük a kifolyt levével együtt.

Lereszeljük a lime héját és kicsavarjuk a levét. Ezeket a mangóhoz adjuk, majd pürézzük. Ízlés szerint édesítjük.

A pürét jégkrém formákba töltjük, beleszúrjuk a pálcikákat.

Kb. 3-4 órán keresztül fagyasztjuk.

Áfonyás-szedres fagyasztott joghurt

Unsplash

Hozzávalók

3 csésze áfonya és szeder vegyesen

2 csésze görög joghurt

Elkészítés

Fagyasszuk le a gyümölcsöket.

Tegyük 30 percre a fagyasztóba a krémes görög joghurtot.

Turmixoljuk össze a gyümölcsöket és a joghurtot. Nem kell teljesen homogénre keverni, ha maradnak benne gyümölcsdarabok, még finomabb lesz.

Ízlés szerint ízesíthető cukorral, citromlével, fahéjjal stb.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik