Otthon készült

Így készítsünk tökéletes levendulaszörpöt

Unsplash
Unsplash
Zárjuk palackba a virágos mező ízét!

A levendulaszörp különleges, aromás ízével és gyönyörű lila színével igazi kuriózum lehet a házi készítésű italok között. Nem csak finom és frissítő, de a levendula nyugtató hatásai miatt is érdemes kipróbálni. Készítsünk levendulaszörpöt otthon, egyszerűen és gyorsan!

Hozzávalók:

  • 2 csésze víz
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze friss levendulavirág (vagy 1/2 csésze szárított levendulavirág)
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál citromsav (opcionális, a szörp tartósságának növeléséhez)

Elkészítés:

Ha friss levendulát használunk, győződjünk meg róla, hogy vegyszermentes forrásból származik. Az apró virágokat óvatosan mossuk meg és szárítsuk meg.

Ha szárított levendulát használunk, ellenőrizzük, hogy nem túl régi, mert az elveszítheti az aromáját.

Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot. Keverjük folyamatosan, amíg a cukor teljesen feloldódik, és a szirup elkezd forrni.

Vegyük le a lábast a tűzről, majd adjuk hozzá a levendulavirágokat a forró cukorsziruphoz. Alaposan keverjük meg, hogy a virágok mindenhol érintkezzenek a sziruppal.

Hagyjuk állni a keveréket legalább 30 percig, de akár egy óráig is, hogy a levendula íze és aromája jól kioldódjon.

Ezután szűrjük le a folyadékot egy finom szűrőn vagy gézen keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat. Ezt a lépést érdemes többször megismételni, hogy biztosan tiszta szirupot kapjunk.

Adjuk hozzá a citromlevet és a citromsavat (ha használunk) a leszűrt sziruphoz. A citromlé frissítő ízt ad, míg a citromsav segít megőrizni a szörp színét és tartósságát.

Töltsük a szirupot sterilizált üvegekbe vagy palackokba. Ügyeljünk arra, hogy jól záródjanak, így hosszabb ideig eltartható a hűtőszekrényben.

Így használjuk a levendulaszörpöt

A levendulaszörpöt vízzel, szódával vagy limonádéval hígítva tálaljuk. Általában 1 rész szörp és 5-6 rész víz vagy szóda arányban keverjük össze, de ez ízlés szerint változhat.

A levendulaszörp kiváló alapanyag különböző koktélokhoz is. Adjunk egy kis levendulaszörpöt egy pohár pezsgőhöz vagy gin-tonikhoz, hogy különleges, virágos ízt kapjunk.

Használhatjuk fagylaltok, sütemények vagy joghurt ízesítésére is.

Kapcsolódó
3 kihagyhatatlan levendulaszörpös finomság az őszi napokra
Ezek a legegyszerűbb „stresszűző” receptek.
Olvasói sztorik