A granita a mi jégkásánkhoz hasonlít, azonban egy igazi szicíliai egészen biztosan kikérné magának ezt az összehasonlítást.
A granita név a latin granum szóból származik, ami szemcsét jelent, utalva a szemcsés állagára. Eredetileg frissen facsart gyümölcslevet vagy kávét fagyasztottak le, melyek időnként villával megkavartak, hogy szemcsés legyen a hűsítő finomság.
Eredetileg Szicíliából származik, különböző változatokban Olaszország-szerte kapható, a textúrája városonként más és más lehet, van, ahol darabosabb, van, ahol szinte simává keverik, törik, de mindig különbözik a fagylaltétól és a sorbet-től.
Napközben bármikor hűsítőként is fogyasztják, de érdekesség, hogy Szicíliában kedvelt eleme a reggelinek is a citromos granita meleg brióssal. És persze egy jó kávéval.
Elkészítése nagyon egyszerű, fontos, hogy édesített italból kell készülnie, mert a cukor adja meg a granita kívánt állagát. Hűsöljünk mi is granitával a Nosalty receptje alapján!
Görögdinnyés granita
Hozzávalók
- 60 g cukor
- 500 g görögdinnye
- 100 ml víz
Elkészítés
Forraljuk fel a cukrot és a vizet, majd lassú tűzön főzzük tovább 5-6 percet, majd hagyjuk kihűlni
Magozzuk ki a dinnyét és kockázzuk fel a gyümölcs húsát.
Helyezzük egy tálba, tepsibe, és öntsük rá a kihűlt cukorszirupot.
Tegyük a fagyasztóba, néha keverjük át. Ha félig megfagyott, zúzzuk össze villával, és tálaljuk poharakba.