Otthon készült

Hűsöljünk görögdinnyés granitával!

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A szicíliaik kedvenc finomsága segít elviselni a hőséget.

A granita a mi jégkásánkhoz hasonlít, azonban egy igazi szicíliai egészen biztosan kikérné magának ezt az összehasonlítást.

A granita név a latin granum szóból származik, ami szemcsét jelent, utalva a szemcsés állagára. Eredetileg frissen facsart gyümölcslevet vagy kávét fagyasztottak le, melyek időnként villával megkavartak, hogy szemcsés legyen a hűsítő finomság.

Eredetileg Szicíliából származik, különböző változatokban Olaszország-szerte kapható, a textúrája városonként más és más lehet, van, ahol darabosabb, van, ahol szinte simává keverik, törik, de mindig különbözik a fagylaltétól és a sorbet-től.

Napközben bármikor hűsítőként is fogyasztják, de érdekesség, hogy Szicíliában kedvelt eleme a reggelinek is a citromos granita meleg brióssal. És persze egy jó kávéval.

Elkészítése nagyon egyszerű, fontos, hogy édesített italból kell készülnie, mert a cukor adja meg a granita kívánt állagát. Hűsöljünk mi is granitával a Nosalty receptje alapján!

Görögdinnyés granita

Hozzávalók

  • 60 g cukor
  • 500 g görögdinnye
  • 100 ml víz

Elkészítés

Forraljuk fel a cukrot és a vizet, majd lassú tűzön főzzük tovább 5-6 percet, majd hagyjuk kihűlni

Magozzuk ki a dinnyét és kockázzuk fel a gyümölcs húsát.

Helyezzük egy tálba, tepsibe, és öntsük rá a kihűlt cukorszirupot.

Tegyük a fagyasztóba, néha keverjük át. Ha félig megfagyott, zúzzuk össze villával, és tálaljuk poharakba.

Kapcsolódó
Három egyszerű jeges finomság fagylaltgép nélkül
Mi a közös Mátyás király feleségében, Néró császárban, Marco Poloban és bennünk? Az, hogy mindannyian imádjuk a fagyit! Persze, elég kevesen vannak, akikre nem illik ez a megállapítás...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik