Otthon készült

Így lesz makulátlanul tiszta a fa vágódeszka

Unsplash
Unsplash
Soha ne tegyünk mosogatógépbe!

A fa vágódeszkák talán minden háztartásban jelen vannak, strapabíróak, jól használhatók, ám a tisztításuk odafigyelést igényel a megfelelő higiénia és a hosszú élettartam érdekében. Mit kell tennünk ahhoz, hogy mindig a lehető legtisztábban használhassuk újra?

Közvetlenül a használat után mossuk le mindig a vágódeszkát meleg, mosogatószeres vízzel és puha szivaccsal vagy kefével, hogy eltávolítsuk az ételmaradékokat és a baktériumokat. Ne merítsük vízbe a deszkát, és ne hagyjuk ázni, mert ez károsíthatja a fát. Leöblítés után töröljük szárazra konyharuhával és állítsuk függőleges helyzetbe, amíg teljesen megszárad.

Heti rendszerességgel végezzünk rajta mélytisztítást. Ezt megtehetjük ecet és víz, illetve citrom és só keverékével. Ehhez keverjünk össze egy rész ecetet négy rész vízzel és töröljük át a deszkát ezzel a keverékkel. Az ecet természetes antibakteriális hatású, és segít eltávolítani a szagokat is. A másik változat szerint durva szemű sót kell szórni a deszkára, majd egy félbevágott citrommal dörzsöljük át a deszkát a sóval együtt, ez eltávolítja a mélyebb szennyeződéseket és a szagokat is. Végül öblítsük le a deszkát meleg vízzel és töröljük szárazra.

Havi rendszerességgel jöhet az extra mélytisztítás szódabikarbóna pasztával. Ehhez keverjünk össze szódabikarbónát és vizet paszta állagúra, majd dörzsöljük át ezzel a deszkát. Így eltávolíthatjuk a makacs foltokat és szagokat.

Havonta egyszer kenjük át a deszkát étolajjal, ez segít megvédeni a fát a kiszáradástól és a repedésektől. Öntsünk bőséges mennyiségű olajat a deszkára, majd egy tiszta ronggyal vagy papírtörlővel oszlassuk el egyenletesen. Hagyjuk állni néhány órán keresztül, majd töröljük le a felesleges olajat.

Ha extra védelmet szeretnénk neki adni, akkor olajozás után vigyünk fel egy vékony réteg méhviaszt, majd dörzsölje be alaposan. Ez egy vízálló réteget képez a felületen, amely további védelmet nyújt.

További tippek

  • Soha ne tegyük a fa vágódeszkát mosogatógépbe, mert a magas hőmérséklet és a hosszú víznek való kitettség tönkreteheti a fát.
  • Ne használjunk erős vegyszereket, mivel ezek károsíthatják a fát és beszívódhatnak a deszkába, ami veszélyes lehet az élelmiszerrel való érintkezés során.
  • Nyers hús darabolása után különösen fontos az erőteljes tisztítás.
  • Száraz, jól szellőző helyen tároljunk, mert a nedves vagy párás környezet károsíthatja a fát.
  • A rendszeres tisztítás és karbantartás meghosszabbítja a fa vágódeszka élettartamát, és biztosítja, hogy mindig higiénikus és használatra kész legyen.
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik