Otthon készült

Lelket öltöztető horgolt szépségek csábítanak Kazárra

Az újrahasznosítás nemcsak a hulladék csökkentéséről szól, hanem a lehetőségek végtelen tárházát is magában hordozza.

Kazáron, az Axamo Ruházati Kft. telephelyén nyitotta meg kapuit az „Öltöztesd fel a lelkedet! – kézzel horgolt szépségek kiállítása„ , amely a kreativitásra és az újrahasznosítás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.

Molnárné Szabó Erzsébet ügyvezető szerint az újrahasznosítás mindennapi életünk fontos része kell hogy legyen. A cég egy 22 éves, 100 % -ban magyar, családi középvállalkozás mely varrodai tevékenységet folytat, bérmunkát végez. Jelenleg felsőruházatot és bútorokhoz párnahuzatokat gyártanak.

Üzemünkben 2022-ben egy új tevékenységet a „ketlizést” is elkezdtük, amely egy olyan különleges gyártási művelet, ahol az előre lekötött lapokat, idomokat egy speciális gép (ketlizőgép) segítségével összeállítjuk. Jellemzően különféle szemnagyságú, kötött pulóverek, mellények készülnek így

– mondta az ügyvezető.

A kivitelezés során a gépen egy koszorún körbe futó tűsorra rakjuk fel a szemeket és a gép „összevarrja”, összeketlizi az alkatrészeket. Az egyes kötött modellek elemeinek aljára egy kötött sávra a termék mérete van belekötve, ezt a sávot a gyártás végén – miután már a termék méretjelzőjét belevarrtuk – lefejtjük. Ezek a lefejtett, nagyon jó minőségű fonalból készült kötött sávok; ketli maradéknak – „hulladéknak„ minősülnek, de még rengeteg szép és hasznos dolog készülhet belőlük. Mint ahogyan elmondta Molnárné Szabó Erzsébet:

Évek óta gyakorlat nálunk, hogy a környező óvodáknak, iskoláknak, öregotthonoknak, nyugdíjas kluboknak rendszeresen adunk a szabászati textil maradékainkból, amit jól tudnak hasznosítani és még rengeteg hasznos termék készül belőlük. Gondoltunk egy merészet és néhány hónapja meghirdettük, hogy bárki vihet a ketlis maradékainkból és alkothat – köthet, horgolhat – kedvére.

Kérésük csak annyi volt, hogy a kész alkotásokból küldjenek vissza elkészült szépségeket. Ez a kiállítás a nagyon ügyes és kreatív, szorgalmas magán személyek, iskolák és kis közösségek munkáiból egy kis ízelítő. A bemutatott alkotások mindegyike a ketli maradékokból, vagyis a varrodai hulladékból készült, így ezek a művek nemcsak szépek és egyediek, hanem konkrét példái annak, hogyan adhatunk új életet a kidobásra szánt anyagoknak.

A kiállítóteremben az alábbi alkotók munkáit láthatók:

  • Szabóné Kereskényi Gabriella szőnyeget, reggeliző alátétet,
  • Kárpáti Jánosnéékszereket és kulcstartókat,
  • Herczeg Mónika amigurumikat,
  • Árvai Pálné karácsonyfa díszeket és amigurumikat,
  • Oltalmaz-lak Jelenlét Ház tároló dobozokat, figurákat, játékokat,
  • Kovács Albinné terítőket, babaruhát, babacipőt,
  • Tóth Jánosné zoknit, szoknyát,
  • Berkes Piroska mellényt, sapkát, sálat,
  • Susánné Szabó Ica terítőket, kosarakat, esernyőt,
  • Hrúzné B. Valéria amigurumikat: lámát, unikornist és csörgőt,
  • Nyikon Tímea asztalterítőket és karácsonyfadíszeket,
  • Szűcsné Zagyi Anna táskát,
  • Tőzsér Marianna angyalkát és sellőt,
  • Tőzsérné Serfőző Betti terítőket, kosarat,
  • Szomszéd Csabáné faliórát
  • Homoki Erika tulipánokat készített.

A Nyitnikék Tagóvoda óvodásai saját kezűleg készítették el alvó figuráikat, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum diákjai figurákat horgoltak, tároló dobozokat készítettek, az „Óriás Takarós Lányok” Csákberényből „szeretetnégyzeteket” horgoltak, amiből gyerektakarókat készítettek újszülötteknek, sérült gyerekeknek, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondy György Technikum és Szakképző Iskola divatszabó képzés tanulói horgoltak, tasakokat, tárolókat varrtak, fürdőszobai kilépőket készítettek.

A kiállított alkotások között barangolva mindenki számára világossá válhat, hogy az újrahasznosítás nemcsak a hulladék csökkentéséről szól, hanem a lehetőségek végtelen tárházát is magában hordozza. Az ilyen események hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösség tagjai jobban megértsék és értékeljék a fenntartható életmód jelentőségét, és saját mindennapjaikban is alkalmazzák az újrahasznosítás elveit.

Nemcsak a kreativitásról és  kézművességről beszélhetünk, hanem arról a szemléletről is, amely a fenntarthatóságot és a környezetvédelem iránti elkötelezettséget hangsúlyozza.

Az AXAMO Ruházati Kft. egy jó példája annak, hogy egy 22 éves magyar családi középvállalkozás, az ország abszolút hátrányos helyzetű térségében hogyan kovácsol  egy új feladatból, egy új tevékenységből  (a ketlizésből) „előnyt”, hogyan  lehet mindenben a jót, a kihívást meglátni és a jó ötletet megvalósítani.

A kiállításra szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Kapcsolódó
Helyi összefogással készült a horgolt árnyékoló egy spanyol városban
3 év munkáját csodálhatják a városlakók és a turisták.
Olvasói sztorik