Otthon készült

Így főzzük be télire az ínyenc pizzaszószt

Került bele hagyma, fokhagyma, pritaminpaprika, bazsalikom és oregánó is.

A családi éléskamránkba már évek óta kerülnek befőzött finomságok, hogy az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban is élvezhessük a nyár ízeit. Paradicsomlé és paradicsomszósz, lecsó, csípős paprikakrém, lekvárok és almaszósz lett a tavalyi befőzés eredménye, de szoktunk befőtteket is készteni és sikerült már eltenni cukkinit is, de szeletelt savanyított uborka (svéd uborka) is került fel a polcra. Paradicsom tavaly három alkalommal is rotyogott a teraszon az elektromos főzőlapon, így egészen március végéig bontogathattam a befőttes üvegeket.

Mivel nálunk kéthetente biztos, hogy sül házi pizza, és a spagetti is a kedvenc ételek között sorakozik, így rendszeres paradicsomszósz használónak nevezhetjük a famíliát. Épp ezért döntöttem most úgy, hogy nem csak natúr paradicsomszószt teszek el, hanem kicsit csavarok a történeten, és lesz eltéve pizzaszósz is. S hogy mi a különbség? Lesz egy hagymás-pritaminpaprikás alapja, kerül bele fokhagyma, oregánó és bazsalikom a kertből, só, bors és cukor.

Ami pedig igazán értékessé teszi ezt a szószt, az maga az alapanyag. Ugyanis a konyhakertünkben már szépen teremnek a paradicsomok. Ugyanígy tudok már szedni paprikát is, és tépek hozzá bazsalikomleveleket, mindezt pedig teljesen vegyszermentesen termesztjük. Csak a hagymát és fokhagymát vásároltam hozzá, de azt is a szomszéd falu családi gazdaságából.

Az ősteremelő családnál egyébként szinte minden zöldség beszerezhető, a szezont a dinnye nyitja meg júliusban és a gyökérzöldségek – jellemzően a burgonyák – zárják március végén. Tőlük veszem pluszban a paradicsomot és a paprikát is a befőzésekhez.

De lássuk a befőzést!

Előkészületek

Aki olyan szerencsés, hogy van kertje és szán is rá időt, hogy barátkozzon vele, annak biztos befektetés a paradicsompalánta. Én idén most a vadon nőtt kis paradicsomokból tudtam összegyűjteni 15-16 palántát. Miután a tavaly leesett paradicsomokat beforgattam a földbe a komposzttal együtt ősszel, idén tavasszal palánta formájában éledtek fel. Ezekhez vásároltunk 12 darabot még. Karózni kell, kötözni, locsolni és a hogy ne legyen nagy a burjánzás, a levelek tövéből kinövő új hajtásokat kell még lecsipkedni. És ennyi munkával gyakorlatilag októberig lehet szüretelni a saját gyümölcsünket.

Én a befőzés előtt három napig gyűjtöttem a termést, ilyenkor augusztusban már bőven érnek a bogyók, golyóbisok, oválisok. Nálunk ugyanis sok-sok koktél éldegél a kiskertben, jó pár kisméretű és az a bizonyos hosszúkás formájú. Nem mértem pontosan, de nagyjából három kilónyi paradicsomból álltam neki az idei első kisebb befőzésnek.

Miután végeztünk a gyűjtögetéssel, mindent alaposan meg kell mosni, még a bazsalikomleveleket is. És elő kell készíteni a befőttes üvegeket, aminek a sterilizálás három fázisú munkafolyamat: a portörlés után egy alapos mosogatás, ezt követi az ecetes vízzel történő elmosás, majd alapos öblítés, végül pedig lehetőleg kint a napon történő szárítás.

Az utolsó fázis az előkészületekben a darabolás. A három kisebb fej hagymát, a pritaminpaprikát felkockázzuk, ahogy a paradicsomokat is. Én a kisebb koktélokat félbevágtam, a nagyobbakat negyedbe, a még nagyobbakat pedig apróra.

A művelet

A nyári időszakban a kis parasztházunk új – de még sok-sok szépítés előtt álló – teraszán, a használaton kívüli, díszőrséget álló Parázs sparheltünkön van egy elektromos főzőlap és azon készülnek a sokáig gőzölgő, forrósodó ételek, hogy ne melegítsük a lakást. A pizzaszósz is itt készült.

Feltesszük a lábost és előszőr olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, én egyszer fel is öntöttem kevés vízzel és visszasütöttem zsírjára, utána tettem bele a lábosba a paradicsomot. Ekkor szórtam rá a fűszereket, a bazsalikomot és a fokhagymát a főzés vége felé tettem bele. Nagyjából két órát főztem kis lángon, néha kavargattam.

Most pedig érkezik a trancsírozás, darálás, turmixolás, pépesítés. Egy botmixerrel jó alaposan végigjárom a fazék teljes területét, minden zegét és zugát, már ha beszélhetünk egy kör alakú edénynél erről, de tapasztalatból mondom, hogy a legalján, ott a szélein bizony meg tudnak bújni a paradicsomdarabkák.

A turmix után megvárom, hogy minden nyugodt legyen, visszatérjen a komótos fortyogás, lassú pöfékelés és kezdődhet a kitöltés az üvegekbe. Érdemes beszerezni egy speckó tölcsért, olyat, aminek széles a lyuk az alján, ez direkt befőzéshez kapható. Beletöltjük az üvegekbe a masszát, teljesen tele, minél kevesebb legyen a levegő, majd megtöröljük az üveget és erősen rácsavarjuk a fedelét.

Mi dunsztolni szoktuk. A módszer pedig az, hogy veszünk egy hűtőládát, kibéleljük újságpapírral és a megtöltött üvegeket fejjel lefelé tesszük bele, betakarjuk őket a papírral, lezárjuk a ládát és egy napig így hagyjuk, míg teljesen ki nem hűl.

Egy ilyen kisebb mennyiségből most három nagyobb és egy kisebb üvegnyi pizzaszósz lett. Meglátjuk, hogyan teremnek kertünkben a paradicsomok, lehet még lesz egy-két befőzés, ha összegyűlik 3-3 kiló, de gyanúm, hogy inkább a reggelihez, vacsorához fog elfogyni, és persze a spagettihez ebédre. Viszont augusztus utolsó, szeptember első heteiben biztos, hogy veszünk a családi gazdaságból befőzni való paradicsomot, paprikát és készülhet is a paradicsomlé meg a lecsó.

Kapcsolódó
Itt a paradicsom szezonja, mutatunk 13+1 nyerő befőzési ötletet
Ha már unjuk a paradicsomitalt, akkor megismerhetjük, milyen más lehetőség, különleges megoldás van a téliesítésére.
Olvasói sztorik