Otthon készült

Itt a paradicsom szezonja, mutatunk 13+1 nyerő befőzési ötletet

Ha már unjuk a paradicsomitalt, akkor megismerhetjük, milyen más lehetőség, különleges megoldás van a téliesítésére.

Minden kertész titkos vágya, hogy kertjéből sok vödörnyi friss, lédús, illatos paradicsomot szüreteljen. Oldalunkon számos tippet, tanácsot osztottunk már meg arról, hogy hogyan lehetünk sikeresebbek paradicsomtermesztésben, a palántaneveléstől  a paradicsom csúcsrohadáson át egészen  a gyorsabb érlelést segítő  praktikákig.

Akik elkerülték a leggyakoribb paradicsomtermesztés buktatóit azok remélhetőleg több paradicsomot takaríthatnak be, mint amennyit frissen el tudnak fogyasztani. Ha pedig így van, akkor már csak a feldolgozás fortélyait kell megismerni. Mindezt akkor is érdemes tudni, ha nem a kertből szüreteljük a piros gyümölcsöt, hanem a helyi piacról szerezzük be. Ne feledjük, hogy a helyben termesztett és betakarított paradicsom a legjobb ízű.

A paradicsom tartósításának befőzési és szárítási módjai az egyszerűtől a bonyolultabbig terjednek, de jó hír, hogy egyik sem igényel különleges konyhai készségeket. Az alábbiakban paradicsomra hangolva mutatunk néhány klasszikus és kedvelt tartósítási ötletet.

1. Egészben a paradicsom

A talán legegyszerűbb elkészítési mód, ha egészben tesszük el a paradicsomokat. Különlegessége, hogy nem paszírozzuk, turmixoljuk, pépesítjük át az összes paradicsomot, hanem csak egy részét. A másik felét egyben tesszük az üvegbe. Így nem csak mutatósan néznek ki, hanem viszonylag könnyen elkészíthető módon biztosítanak éves készletet tésztaszószok és paradicsomlevesek készítéséhez.

2. Paradicsomital

A klasszikus kamra kedvence minden bizonnyal a paradicsomlé. Közvetlen ivásra, leves, vagy egy jól megérdemelt Bloody Mary mellé. A paradicsom kiválasztása itt is  nagyban befolyásolja az eredményt. A jó paradicsomléhez jó, első osztályú paradicsomra van szükség. Eltevéshez mindig valamilyen befőzőparadicsomot válasszunk (mint pl. Kecskeméti, Ace, Marmande, San Marzano, Zömök, Lycopersicon vagy az Ökörszív paradicsom), ezek jóízűek, lédúsak. Semmiképpen se koktélparadicsomból lássunk hozzá a paradicsomlé készítésének, és ne túl kemény paradicsomokat válasszunk a befőzéshez.

Fogadjuk meg nagymamáink tanácsát, miszerint szerencsés 1-2 napig állni hagyni az eltevéshez vásárolt vagy leszedett paradicsomot, könnyebb lesz feldolgozni, mint a frisset, írja a Nosalty. Receptjükben további praktikákat osztanak meg.

3. Paradicsomszósz

A paradicsomszósz befőzésekor kétféleképpen járhatunk el. Vagy ízesítés nélkül téliesítjük vagy kerti fűszerekkel (bazsalikom, oregánó). Legjobb, ha mindkettőből több üveg is van, mert ha szeretnénk, később is adhatunk hozzá fűszereket, de nem tudjuk fűszermentesíteni, ha éppen ilyenre lenne szükségünk.

Íme az egyik módja a sima paradicsomszósz elkészítésének otthon.

4. Sűrített paradicsom

Ha szeretnénk helyet megtakarítani, és a legjobb ízvilágot kihozni a paradicsomból, a paradicsompüré jó választás lehet. Lényegében ez egy ízesítés nélküli paradicsomszósz, amelyet olyan állagúra sűrítünk, amilyenre szeretnénk. Ne felejtsük, hogy erre a célra olyan paradicsomot használjunk, amelyek kevésbé lédúsak és kevésbé magvasak.

5. Pizzaszósz 

Ha gyerekek vannak a házban, a spagetti- és a pizzaszósz kötelező. Ezt a spagettiszószt használhatjuk lasagne és más olaszos ételekhez is.

6. Ketchup

Hasznos lehet, ha van kéznél egy kis házi ketchup is.

7. Salsa

Ha hajlamosak vagyunk a nassolásra, és szeretjük a fűszeres, csípős ízvilágot, akkor a salsa elengedhetetlen lesz a konyhánkból. A salsa elkészítésének számos egyszerű módja van, ezért ahelyett, hogy egyetlen recept mellett döntenénk, próbáljunk ki néhányat. Az igazi mexikói változatot azoknak javasoljuk, akik valóban szeretik a csípős, pikáns ízvilágot.

8. Paradicsomos chutney

Amitől  a paradicsomos chutney igazán különösebb a többi közül, az a hozzáadott barna cukor, citromhéj, őrölt kömény és mazsola. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, hogy nem összeillők a benne lévő fűszerek, de ha 1,5-2 órán át alacsony lángon főzzük akkor biztos, hogy nem csalódunk.  Ha több tégely finom paradicsomos chutney áll a rendelkezésünkre, akkor egynél több okunk lesz arra, hogy minden héten új üveget nyissunk ki. Tehetjük a szendvicsünkre vagy  grillezett sertéskaraj vagy más sült mellé, de tálalhatjuk érlelt sajtokkal, szeletelt kolbásszal is.

9. Barbecue szósz

Ha a pikánsabb ízvilág imádói vagyunk és az evés örömét többre tarjuk, mint a hasunk megtöltését, akkor bónusz lehet a barbecue. Szóval, barbecue szósz. Szeretjük vagy sem, sok konyhában alapdarab. Különösen nyáron válik fontossá, amikor elkezdődik a grillszezon. De mi van, ha a paradicsom még nem terem? Ilyenkor jól jön a kamrában várakozó teli üveg BBQ. Ha pedig ilyenünk nincs, akkor a házi ketchup is jó alap lehet, és  gyorsan elkészíthetünk egy kis adag barbecue szószt.

10. Édes és csípős paradicsomlekvár

Ha a nyár esszenciáját szeretnénk üvegekbe tölteni, akkor a itt a paradicsomlekvár. Tökéletes és sokoldalú öntet hamburgerekhez, kekszekhez, sült halhoz és grillezett baromfikhoz. Persze remekül illik a sajtokhoz is, így remek piknik ételt készíthetünk vele. Mindenképpen készítsünk magunknak vagy ajándéknak elegendőt!

11. Aszalt paradicsom

Ha az aszalt paradicsom elkészítésének módját keressük, nagy eséllyel találkozunk először a sütőben „aszalt” paradicsom elkészítésének receptjével . Ez mind jó akkor, ha a napsütés nincs segítségünkre. Ha azonban van elegendő “napenergia”, akkor inkább használjuk annak erejét.  A paradicsom-aszalóállványon való szárításnak  határozottan megvannak a maga előnyei.

Az igazi aszalt paradicsom nemcsak ízesebb, mint a szárítóból vagy sütőből származó paradicsom, hanem nulla energiát használ fel, így tökéletes módja a tartósításnak. Ha pedig ügyesek voltunk, akkor már csak egy lépés, hogy elkészüljön az aszalt paradicsomos kenyér. Ja, és ne feledkezzünk meg az aszalt paradicsom olívaolajban való tartósításáról sem! Ha pedig nem kóstoltuk még a paradicsom chipset, akkor talán itt az ideje.

12. Ecetes koktélparadicsom

És mit csinálhatunk a bőséges koktélparadicsommal ? Kár lenne szószba tenni, elveszítve formájukat és gyönyörű színüket. A koktélparadicsom tartósításának gyakori módja a szárítás, bár a savanyítás is tökéletes megoldás. Tanuljuk meg, érdemes.

13. Paradicsompor

Annak érdekében, hogy a kamránkat különféle házi készítésű finomságokkal töltsük fel, meg kell vizsgálnunk az összes lehetőséget. Mi történik, ha a fagyasztó és a kamrapolc is megtelt? Ezesetben forduljunk a porokhoz.  Fokhagymapor, hagymapor, zöldségpor, csalánpor és paradicsompor, hogy csak néhányat említsünk. További bónuszként – miután a zöldségeket vagy a vadon termő fűszernövényeket kiszárítottuk és megőröltük, kevés helyet foglalnak el a konyhában. Ennek ellenére paradicsomporral egy kis mennyiséggel is sokra megyünk. Adjunk egy kis kanálnyit a leveshez, szószhoz, szórjuk rá burgonyakarikára vagy salátára, így szinte minden étel ízét és minőségét gazdagítja.

13+1. Fermentált paradicsombombák

A fagyasztást, szárítást és szószok készítését leszámítva mit tehetünk még a koktélparadicsommal? Erjesszük. Próbáljuk ki ezt a hibabiztos erjesztett koktélparadicsombombák receptjét.  A végeredmény pezsgő kis „cseresznye”, aminek isteni ízvilága van. Tökéletes meglepetés salátákba vagy szendvicsekbe rejtve, és csodás módja annak is, hogy a gyerekeket rávegyük arra, hogy kipróbálják az erjesztett ételeket.

Kapcsolódó
A bográcsozás és a grillezés apró titkai
Tombol a bogrács- és a grillszezon. De vajon tudjuk-e, hogy melyek azok a praktikák, amikre figyelnünk kell, hogy az ételünk tökéletes legyen? Segítünk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik