Otthon készült

Így készítsünk otthon mennyeien finom Nutellát

pixabay
pixabay
Nemcsak finom, de egészséges is.

Ha édesszájúak vagyunk, jó eséllyel szeretjük a Nutellát is, ami azonban sajnos – cukortartalma és a mesterséges adalékanyagai miatt – nem tesz jót szervezetünknek. Nem kell azonban lemondanunk a mogyorós csokoládékrémről, hiszen könnyedén készíthetünk mi is otthon egy sokkal egészségesebb verziót, írta a DRIVE.

Hozzávalók a házi Nutellához

  • 2 bögre hántolt mogyoró
  • 1/4 bögre cukor, ami helyettesíthetjük alternatív édesítőszerrel is
  • 450 gramm keserédes csokoládé, ízlés szerint lehet közepesen édes is
  • 2 bögre sótlan vaj
  • 1 bögre tejszín
  • 1 csipet só

Így készítsük el:

  • Első lépésként melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  • Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul.
  • Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  • Ezután daráljuk le finomra a mogyorót a cukorral együtt.
  • Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk egy lábasba vizet.
  • Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
  • Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egynemű anyaggá válik.
  • Sózzuk, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot.
  • Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni.
  • Szobahőmérskéleten akár négy napig is eláll.

A Nutella története

A második világháború idején, amikor Olaszországban is hiánycikk lett a kakaó és elszegényedtek az emberek, Alba városában Pietro Ferrero pék azon törte a fejét, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni. 1944-ben kitalálta, hogy a drága kakaót részben kiváltja a Piemontban nagy mennyiségben rendelkezésre álló mogyoróval, és spórolós ötletéből megszületett a Nutella őse.
1946-ban Ferrero a feleségével családi vállalkozást alapított, és az átalakított pékségben megkezdte az általa kreált újdonság gyártását.

A céget évekkel később Ferrero fia, Michele Ferrero vette át, ő alkotta meg a Nutella márkanevet, melyet hivatalosan 1964-ben kezdtek el gyártani.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik