Egyedi tollakat és mesés szélforgókat készít a kerecsendi műszerész

Reklámgrafikusként dolgozott, makettezett, modelleket épített, volt amatőr bűvész és egzotikus növényeket is gondoz kertjében. Gelei Imre élete maga a kreativitás, most épp a whirligigs területét hódította meg.

Egerben élt egészen az ezredfordulóig, akkor költöztek ki Kerecsendre. Végzettségét tekintve Imre elektroműszerész, de reklámgrafikusként dolgozott, pólókra, ruhákra terveztek és nyomtak mintákat. És mivel a kreatív energiák a szabadidejében is bizseregtek, rövid időn belül egy modellező közösségben találta magát.

A makett és a modell között az a különbség, hogy az előbbi egy élethű, szép tárgy, míg a modell az működőképes. Mi a füzesabonyi és egri modellezőkkel távirányítású repülőgépeket készítettünk. De a kreativitás már a gyermekkorom része volt, makettezéssel kezdtem, egy beépített szekrény volt a műhelyem

– mesélte Imre, aki hozzátette azt is, hogy neki volt Egerben, a nyolcvanas években előszőr festékszóró pisztolya a makettekhez, addig csak ecsettel festettek.

Több évtizedig dolgoztam Egerben reklámgrafikusként. Pólókat, munkaruhákat terveztünk, majd szitanyomással különböző grafikákat készítettünk az anyagokra

– mondta Imre, aki a munka mellett egyedi tollakat készít, legújabban pedig az Egyesült Államokban régóta nagyon divatos szélforgókat.

Galériánkban megnézheti az egyedi tollakat.

Kézműves tollakat készítettem ajándékba, de sokat csak a magam kedvére, több tucat van már a gyűjteményemben. Az országban közel tíz ember foglalkozik egyedi tollak készítésével. Van egy csoport a Facebook-on, Kézműves tollak Pen Turning Hungary néven, ott meg lehet nézni, milyen szépségek készülnek. A szélforgókba pedig amerikai oldalakat böngészve futottam bele és elkezdtem terveket készíteni én is

– így Imre, akitől megtudtuk, hogy ezeket a szélforgókat az Államokban whirligigs-nek hívják. Ott még több olyan cég is van, amelyiknek ilyen mókás szélforgó lóg a bejáratánál, mint cégér. A férfi azt is hozzátette, hogy ő még nem találkozott más kézművessel, aki ilyet készítene idehaza.

Láttam olyan szélforgót, ami egy fűrészüzem bejáratánál volt felszerelve és két fickó egy nagy farönköt fűrészelt, ha forgatta a szél a kereket. Eddig öt darab forgó készült, egyet már elajándékoztam. Fogok még készíteni, de nem olcsó az anyag sem hozzá és azért az időt is be kell osztani: beletelik 10 napba, mire a tervezéstől a megvalósulásig eljutok.

Imre mindig kísérletezget a tollakkal és a szélforgókkal is, az előbbinél új formákat kreál, a forgóknál pedig most épp a mechanikán csavart egyet. Elkészült egy úszó figura, amelynek a keze szolgál most légcsavarként, mintha úszna a levegőben.

A slussz poén pedig az, hogy a tervek Michael Phelps fotója alapján készültek.

Imre tervezte azt is, hogy vállalkozóként is belép a piacra a kézműves termékeivel, de egyelőre nem a legkedvezőbb a vállalkozói lét.

A szakember nemcsak a műhelyben, hanem a kertben is a különlegességeket művel – szó szerint. Van ugyanis egy kisebb indiánbanán ültetvénye és citrusféléket is nevel, a Facebook-on egy nyolcezer ötszáz fős csoportja is működik Magyar Citrus Klub néven.

Így működik a szélforgó:

Itt pedig egy másik, amely szinte zakatol:

És a végére még egy érdekesség: Imre amatőr bűvész is volt fiatalabb korában, így talán érthető, hogyan tud a műhelyében is varázsolni.

Kapcsolódó
Új életre kelti a fát és a vasat a zalai szobrász
Az újrahasznosítás jegyében kezdett alkotni, ma már ez az élethivatása.