Virágzó vidékünk

Puttonyka mesesétány nyílt Egerben

Facebook/Mustármag mikroműhely
Facebook/Mustármag mikroműhely

A Puttonyka Sétálója egy Diósdon létrehozott meseséta (Dió Döme Sétálója) helyi változata. Az eredetit egy ottani egyesület (Diósdiak Diósdért) alkotta meg, és onnan terjedt el baráti, civil közvetítéssel szerte az országban. Puttonyka Sétálója a tizenharmadik helyszín. Eger 15 pontján lehet egy-egy mesét meghallgatni és/vagy elolvasni internetről, okostelefon segítségével.

Országszerte minden sétálónak fantázianeve van, ami általában valamilyen módon kötődik a településhez. Az egri sétány a szüreti puttony gyerekek által hordható változatáról kapta a nevét, amelybe jelképesen le lehet szüretelni a séta során meghallgatott meséket.

Az attrakcióhoz szükséges informatikai hátteret (weboldal, tárhely) a diósdi egyesület biztosítja. Az eredeti sétáló diodome.setaloja.hu, ennek mutációja az egri: puttonyka.setaloja.hu.

A rendszer technikailag úgy működik, hogy a séta bármelyik állomásán („szusszanó”) egy kis táblán található QR-kódot kell leolvasni, ezáltal el lehet jutni a séta weboldalára, ahol az aktuális helyszínhez kapcsolódó mesét lehet meghallgatni.

Rázsi Botond, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium igazgatója, Eger korábbi alpolgármestere indította el a sétány megvalósítását, melyről elmondta, hogy a weboldalon tájékozódni lehet magáról a sétáról, az útvonalról, a többi állomásról is, illetve a többi településen található mesesétákról. A séta állomásai természetesen tetszőleges sorrendben is bejárhatók, az állomások szabadon kihagyhatók.

Kapcsolódó
Kinyitott Vadkan Vili mesesétálója Baranyában
Átadták a Zengővárkonyi Faluszépítő Egyesület és a zengővárkonyi önkormányzat által közös munkával létrehozott mesesétálót, Vadkan Vili Sétálóját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik