Otthon készült

Ajándéktárgyak készülnek tiszai hulladékból Abádszalókon

facebook/telekes attila
facebook/telekes attila
Telekes Attila újrahasznosításban kiválót és egyedit alkot.

Az abádszalóki Telekes Attila a Tisza-tó egyik legizgalmasabb projektjét tudhatja magáénak és egyben egy kisebb megoldást is talált a tiszai szemét újrahasznosítására. A folyóból kihalászott szemetet otthoni műhelyében dolgozza fel és új életet lehel beléjük: tollakká és más használati tárgyakká alakítja, melyek eladásából y befolyt összeget a folyó tisztítására fordítja, írta az I love Tisza-tó.

Készít pólókat, bögréket, újrahasznosított esztergált tollakat HDPE anyagból, esztergált tollakat uszadékfából és újrahasznosított kulcstartókat PET palackból 3D nyomtatás technológiával.

Mivel a Tisza-tó egyszerre folyó és tó is, így pólómárkája a River és Lake nevet kapta, ami a folyóra és a tóra utal. A RIVER minta tépett, színes papírokból épül fel, a LAKE grafikam pedig a Tisza-tavi naplementét jeleníti meg.

Nem csupán egy ruhamárkába szerettem volna becsomagolni a Tisza-tavat, hanem egy jó ügy mellé is szerettem volna állni, ami a Tisza-tó tisztán tartása. Sajnálattal látom, hogy az elmúlt években egyre több szeméttel van tele, így amikor megláttam Ljasuk Dimitry: A Tisza nevében című filmjében a kárpátaljai hulladékgyűjtést szervező Viktor Bucsinszky történetét, egyből tudtam, hogy minden eladott pólóból 500 Ft-ot fogok adományozni, hogy támogassam a munkáját

– mondta a portálnak Attila.

Időközben összeismerkedett Viktorral is, aki nagyon hálás volt a felajánlásért. Ahogy teltek a hónapok egy másik remek lehetőségbe botlott Attila, amit szintén nem hagyhatott ki.

Ez nem más, mint a Made in Tisza-tó nevet kapott termékek, amelyek alapanyagát a Tiszából kiszedett hulladékból készíti. Minden eladott toll árának harmadát Viktor projektjének adományozza, amivel így egy napi bérét fedezi annak, aki a Tisza vízgyűjtőjét tisztítja meg a szeméttől.

Létezik olyan technológia, amivel a műanyagot bárki otthon is újra tudja hasznosítani, ebbe vágtam bele én is. A PET palackot csíkokra vágom, majd ezekből a 3D nyomtatásra megfelelő anyagot állítok elő és így gyártom le a használati tárgyaimat. Először tollakat és kulcstartót készítettem a kupakok HDPE anyagából

– magyarázta a fiatalember.

A kupakokat présgép segítségével megolvasztja és összehajtogatja, majd csavarással márvány hatást ad neki. A még meleg anyagot hasábbá préseli egy fa formában, satuval.

Egy palack feldolgozásával 1-2 db kulcstartót lehet készíteni, 30 db kupakból pedig egy tollat. A folyamat időigényes, így tömeggyártásra valószínűleg nem alkalmas, arra viszont remek, hogy ezzel is hozzá lehet járulni a Tisza tisztántartásához.

Kapcsolódó
5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tóból
Találtak benne hűtőket, tévékészüléket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik