Sütés után gyakran előfordul, hogy marad néhány tojássárgája, és ilyenkor sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele. Ahelyett, hogy kidobnánk ezt az értékes alapanyagot, számos kreatív és ízletes módon felhasználhatjuk. A tojássárgája nemcsak gazdagítja az édességek és sütemények állagát, hanem intenzívebb ízt is adhat nekik. Gondoljunk csak a házi készítésű krémekre, kekszekre, pitékre vagy akár különleges tésztákra, amelyek mind új életet adhatnak a megmaradt tojássárgájáknak.
A most bemutatott édességek kóstolása során egészen biztosan nem fog eszünkbe jutni, hogy ez maradék, pedig egyszerre csökkenthetjük velük a konyhai hulladékot, és ehetünk változatos, ínycsiklandó finomságokat.
Merüljünk el a maradék tojássárgák és az édességek világában, fedezzük fel, milyen sokoldalú lehetőségek rejlenek ebben az egyszerű alapanyagban!
3 tojássárgája-mentő édesség
Katalán krém
Hozzávalók
- 620 ml tej
- 5 db tojássárgája
- 90 g cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db vaníliarúd
- 2 db fahéjrúd
- 2 ek étkezési keményítő
- kristálycukor a tetejére
Elkészítés
A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, a reszelt narancshéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival, egy kevés hideg tejjel és a keményítővel.
A maradék tejet melegíteni kezdjük, beledobjuk a fahéjat és magát a vaníliarudat is, majd a meleg tejbe öntjük a tojásos keveréket, és közepes lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
Mikor már sima, puding állagú, kivesszük a fahéjat és a vaníliarudat, és a krémet elosztjuk a tálkákban. Hűtőbe rakjuk amíg megdermed, majd megszórjuk kristálycukorral, és szakácsfáklyával karamellizáljuk a tetejüket.
Linzer
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- lekvár
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk a tésztát és folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és különböző formákat szaggatunk ki belőle. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a formákat, a lyukas közepűeket megkenjük tojással. A linzerkarikákat 170 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, ízlés szerint lekvárral, krémmel megtöltjük.
Tiramisu
Hozzávalók
- 4 tojássárgája
- 120 g porcukor
- fél teáskanálnyi őrölt fahéj
- 500 g mascarpone krémsajt
- 1 dl kávé
- 1/2 dl rum
- 350 g babapiskóta
- kakaópor a tetejére
Elkészítés
A tojássárgákat a porcukorral és a fahéjjal keverjük habosra robotgéppel, majd adagoljuk hozzá a krémsajtot.
Főzzünk kávét, majd öntsük egy mélytányérba és gyorsan forgassuk meg benne a piskótákat úgy, hogy ne ázzanak szét és rakjunk le egy réteget a tálba.
Az elkészült krém egyik felét lapátoljuk a piskótára, majd jön még egy réteg kávés babapiskóta és után ismét a krém.
Hűtőben pihentessük 5-6 órát, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.
Ha tálban készítjük, akkor egy 24-26 centiméteres jénai tálat használjunk, de készíthetjük pohárdesszertként is.