Életmód

Drasztikusan megdrágulhat a narancs az év végére

pixabay
pixabay
Magyarországon is megdrágulhat a narancs, és a narancslé is, sőt, még akár áruhiány is lehet itthon a slágergyümölcsből.

Nagy pusztítást végzett idén a hurrikán az Egyesült Államok narancsültetvényein, de nincs jobb helyzetben Brazília sem. A probléma globális, az egész világ ellátási láncában komoly kiesést okozhat – ennek pedig az árakban is megérezzük majd a hatását. A Pénzcentrum iparági információi szerint Magyarországon is megdrágulhat a narancs, és a narancslé is, sőt, még áruhiány is kialakulhat, írja honlapján a Pénzcentrum.

Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a narancstermesztés az egész világon, miután nemcsak a súlyos hurrikánok, de a betegségek is megtizedelték az ültetvényeket a két legnagyobb termelőnél, az USA-ban és a brazil ültetvényeken. Mivel a nyári hurrikánszezonban elpusztult a floridai narancsültetvények bő kilencven százaléka, az Egyesült Államokban komoly krízis van kibontakozóban.

A szélsőséges időjárás gyakoribbá válásával és a fabetegségek csökkenő terméshozamával áremelkedés várható. Jelenleg világszerte hiány van narancsléből. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A beszállítók és a gyártók keményen dolgoznak a helyzet kezelésén, hogy korlátozzák ezeket a hiányokat, de reálisan nézve ez a helyzet még egy ideig velünk lehet

– mondta David Fox, a BFJA elnöke.

A globális probléma nem csak a narancsot érintheti

A magyarországi zöldség-és gyümölcstermesztők szakmaközi szervezete, a Fruitveb elemzése szerint sem számíthatunk semmi jóra.

Eleve nem voltak túl reményteljesek az idei terméskilátások, de az Idalia érkezése csak ront a helyzeten, ami az almalé árának emelkedését is okozhatja. Ez többszörös áttételen, a globális kereslet növekedésén keresztül kedvezően alakíthatja mind a magyar, mind a lengyel almalésűrítmény, így akár a léalma felvásárlási árát is

– fogalmazott a szakmaközi szervezet, a Pénzcentrum megkeresésére.

Hozzátették:

a narancslé mellett még az almalé árában is emelkedés várható a jelentősen megromlott helyzet miatt.

Kapcsolódó
Ha bogyós gyümölcsöket eszünk, lassabban öregszünk
Több tanulmány is kimutatta, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham kockázatát és segíti memóriát is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik