Életmód

Maradék narancshéjból készül a nyomtatott pohár

Így lehet az életünk a legegyszerűbben része egy körforgásnak, amelyben nem termelünk hulladékot.

Sokan hisszük, hogy a bolygónk túlélésére még van remény, éppen ezért sok innovatív termék úgy készül, hogy használatukkal csökkenthető legyen a műanyagok, köztük az egyszer használatos műanyagok száma.

A Carlo Ratti Associati nemzetközi formatervező cég is ennek jegyében fejlesztett ki egy kísérleti, kör alakú bárt, a Feel the Peel-t, amely frissen sajtolt gyümölcslé készítésére szolgál, ám ez még nem minden. A gép a maradék narancshéj segítségével eldobható csészéket nyomtat, amelyekből a narancslé a helyszínen elfogyasztható – olvasható az Inhabitat.com oldalán.

Az Eni globális energiavállalattal kifejlesztett facsarógép prototípusa 3 méter magas, kerek pályákból álló masszív kupola, amely akár 1500 narancs befogadására is alkalmas. A 3D-s nyomtató a gép aljába van telepítve.

Fotó: Facebook/Carlo Ratti Associati

A gép úgy működik, mint a varázslat. Megrendeléskor a narancs a pályáról a sajtológéphez csúszik, amely a két félből kinyomja a levet. A maradék héjak egy csövön át leesve halmozódnak fel a gép aljában. Ott a héjakat megszárítják, őrlik és összekeverik politejsavval (PLA), bioplasztikus anyaggá alakítva azt. A bioplasztikát ezután felmelegítik, s ezt a felmelegített, szállá formázott anyagot a gép beépített 3D-s nyomtatója felhasználja a helyszínen nyomtatott poharak készítésére, amelyekbe a frissen facsart gyümölcslé kerül.

Az innovatív prototípus azt tanulmányozza, és mutatja be, hogyan lehet az életünk a legegyszerűbben része egy körforgásnak, amelyben nem termelünk hulladékot.

A körkörösség elve kötelező a mai tárgyaknál. Az Eni-vel együttműködve kézzelfogható módon próbáltuk megmutatni a körkörnyezetet egy olyan gép kifejlesztésével, amely segít megérteni: a narancsból nem csak narancslé lehet. A Feel the Peel következő példányai új funkciókat is tartalmazhatnak majd, akár készülhetnek ruhák is a narancshéjból.

– mondja Carlo Ratti.

Kiemelt kép: Facebook/Carlo Ratti Associati

Újrahasznosítás mesterfokon: Nespresso hüvelyekből készítenek biciklit
Ki mondta, hogy a kávé nem tudja megváltoztatni a világot?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik