Virágzó vidékünk

Szétbombázta a jég a Badacsonyi Borvidéket

Pixabay
Pixabay
Idén a forróság mellett zivatar és jégeső is pusztított a Balaton-felvidéken.

A Badacsonyi borvidéket jelentős mértékben érintette az ítéletidő – írta a Hírbalaton a veol.hu cikkére hivatkozva.

A lesújtó hírekről Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke számolt be. A legnagyobb károkat Szigligeten és a Szent György-hegyen okozta a jégverés, volt, ahol szinte a teljes termés odalett.

Az idei év kiszámíthatatlan időjárása alaposan próbára tette a badacsonyi ültetvények tulajdonosait is.

Az intenzív esők, és a forróbb hetek mellett nehéz volt megvédeni az ültetvényeket, s akinek sikerült, annak legutóbb a jég verte tönkre a termését.

Bár a szélvihar tombolt, a jégeső nem érintette Sümeg környékét, erről a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere tájékoztatta a híroldalt. Sör László hozzátette, náluk megfelelően működött a jégkármentesítő rendszer, ami minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a területre csak esővel érkezzen a zivatar.

Pixabay

A térségben mintegy 20-30 százaléknyi termés kiesés várható, ám ez nem a hétfői ítéletidő, hanem a tavaszi, nyári időjárás következménye, ami a lisztharmattal és a peronoszpórával terhelte az ültetvényeket.

Jelentős károkat okozott az időjárás a Balaton-felvidéki Borvidéken is, bizonyos részeken, egész táblákat tarolt le a jég. Ezen a borvidéken a legdrasztikusabban a Káli-medencében és lesencei térségben pusztított a vihar, ráadásul mindez az elmúlt huszonöt év legproblémásabb évjáratában történt, ugyanis a szélsőséges időjárás eleve rengeteg problémát okozott és nagyon sok feladatot adott a gazdáknak.

Kapcsolódó
Ezek lettek a Balaton legjobb borai
A XX. Balatoni Borok Versenyén a legtöbb díjat a Garamvári Szőlőbirtok nyerte el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik