A hétvégék fénypontja az illatos és friss házi sütemény, amikor a konyhát átjárja kellemes illat és csillogó szemek várják izgatottan a finom csemegét. Azonban egészen biztos mindenkivel megesett már, hogy az odafigyelés, a rutin ellenére mégsem tökéletes finomság tudott a család asztalára kerülni.
Ugye veled is előfordult már, hogy hiába követted a recept utasításait, a végeredménynek nem túl sok köze volt a fotón látható süteményhez? Ilyenkor biztosan megfogadod, hogy legközelebb jobban odafigyelsz. A legfontosabb titkok, hogy süteményünk olyan legyen, amilyenre vágyunk, a Nosalty oldalán olvasható.
Szobahőmérsékletű alapanyagok
Gyakran egy leírás rögtön belecsap a dolgok közepébe, és azt kéri tőlünk, hogy kezdjük a massza összeállítását a vaj és a cukor kihabosításával. Ami nagyon szép és jó, ehhez azonban a kőkemény vaj nem lesz ám jó – a zsiradékot jó előre ki kell vennünk a hidegből, hogy legyen ideje alaposan felpuhulni. Tegyük meg ugyanezt minden tejtermékkel és a tojással is, ha süteménytésztát keverünk. Vannak azonban bizonyos kivételek, ezekről később ejtünk majd szót.
![5 hasznos tanács a tökéletes sütemény készítéséhez 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/flour-1824337_1920.jpg)
Hideg alapanyagok
Persze a helyzet ellentettje is fennállhat. Hiszen vannak olyan receptek, amikor kifejezetten hűtőhideg, szinte fagyos alapanyagokkal tudunk majd igazán jó munkát végezni. Igaz ez a tejszínre, amennyiben habot verünk belőle, illetve bármilyen zsiradékra, amiből omlós pitetésztát készítünk. Ezeknél a tésztáknál ugyanis fontos a glutén megerősödésének akadályozása, hogy ne rágós, hanem omlós legyen a sütemény. Ennek pedig egyik kulcsmozzanata a jéghideg vaj.
![5 hasznos tanács a tökéletes sütemény készítéséhez 2](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/cream-170439_1920.jpg)
Egy csipet só
Aki sütött már a nagymamájával, az tudhatja, hogy mindenbe, de tényleg mindenbe kell, ha nem is több, de egy csipet só. Igen, még az édességekbe is. A cukros költeményeknek is szükségük lesz egy csipet sóra, hogy kialakuljon bennük a tényleg tökéletes ízharmónia. Akkor is tegyünk a süteményünkbe, ha a recept nem írja. Valamint, ha igazán kemény habot szeretnénk készíteni, tegyük ugyanezt tojásfehérje habbá verésénél, sokat segít az állag fixálásában.
![5 hasznos tanács a tökéletes sütemény készítéséhez 3](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/salt-1502833_1920.jpg)
Forgatás
Legyen bármilyen drága, vagy rendelkezzen bármilyen különleges funkciókkal, jó, ha tudjuk, hogy bizony egy sütő sem tud tökéletesen egyenletes módon sütni. Éppen ezért elengedhetetlen a sütemények, tepsik forgatása sülés közben, ezzel kerülhetjük el, hogy a kekszek egyik fele jobban megbarnuljon és a másik hókán maradjon. Érdemes általában a sütési idő felénél ránézni a tepsire, és 180 fokot fordítani rajta.
![5 hasznos tanács a tökéletes sütemény készítéséhez 4](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/cakes-3834177_1920.jpg)
Tűpróba
Az egy dolog, hogy minden receptben szerepel pontos sütési idő, de a tényleges elkészülés sosem ennyire pontos. Lehet, hogy gyengébb a sütőnk, esetleg túlteljesít, kisebb formát használtunk a kértnél, vagy túl sokat nyitogattuk sütés közben az ajtót. Többek között ezek a tényezők is befolyásolhatják a sütési idő hosszát. A nyers vagy túlsült, száraz állag elkerülése érdekében ezért mindig végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a süteményt.