Otthon készült

5 hasznos tanács a tökéletes sütemény készítéséhez

pixabay
pixabay
A legfontosabb titkok, hogy süteményünk olyan legyen, amilyenre vágyunk.

A hétvégék fénypontja az illatos és friss házi sütemény, amikor a konyhát átjárja kellemes illat és csillogó szemek várják izgatottan a finom csemegét. Azonban egészen biztos mindenkivel megesett már, hogy az odafigyelés, a rutin ellenére mégsem tökéletes finomság tudott a család asztalára kerülni.

Ugye veled is előfordult már, hogy hiába követted a recept utasításait, a végeredménynek nem túl sok köze volt a fotón látható süteményhez? Ilyenkor biztosan megfogadod, hogy legközelebb jobban odafigyelsz. A legfontosabb titkok, hogy süteményünk olyan legyen, amilyenre vágyunk, a Nosalty oldalán olvasható.

Szobahőmérsékletű alapanyagok

Gyakran egy leírás rögtön belecsap a dolgok közepébe, és azt kéri tőlünk, hogy kezdjük a massza összeállítását a vaj és a cukor kihabosításával. Ami nagyon szép és jó, ehhez azonban a kőkemény vaj nem lesz ám jó – a zsiradékot jó előre ki kell vennünk a hidegből, hogy legyen ideje alaposan felpuhulni. Tegyük meg ugyanezt minden tejtermékkel és a tojással is, ha süteménytésztát keverünk. Vannak azonban bizonyos kivételek, ezekről később ejtünk majd szót.

pixabay

Hideg alapanyagok

Persze a helyzet ellentettje is fennállhat. Hiszen vannak olyan receptek, amikor kifejezetten hűtőhideg, szinte fagyos alapanyagokkal tudunk majd igazán jó munkát végezni. Igaz ez a tejszínre, amennyiben habot verünk belőle, illetve bármilyen zsiradékra, amiből omlós pitetésztát készítünk. Ezeknél a tésztáknál ugyanis fontos a glutén megerősödésének akadályozása, hogy ne rágós, hanem omlós legyen a sütemény. Ennek pedig egyik kulcsmozzanata a jéghideg vaj.

pixabay

Egy csipet só

Aki sütött már a nagymamájával, az tudhatja, hogy mindenbe, de tényleg mindenbe kell, ha nem is több, de egy csipet só. Igen, még az édességekbe is. A cukros költeményeknek is szükségük lesz egy csipet sóra, hogy kialakuljon bennük a tényleg tökéletes ízharmónia. Akkor is tegyünk a süteményünkbe, ha a recept nem írja. Valamint, ha igazán kemény habot szeretnénk készíteni, tegyük ugyanezt tojásfehérje habbá verésénél, sokat segít az állag fixálásában.

pixabay

Forgatás

Legyen bármilyen drága, vagy rendelkezzen bármilyen különleges funkciókkal, jó, ha tudjuk, hogy bizony egy sütő sem tud tökéletesen egyenletes módon sütni. Éppen ezért elengedhetetlen a sütemények, tepsik forgatása sülés közben, ezzel kerülhetjük el, hogy a kekszek egyik fele jobban megbarnuljon és a másik hókán maradjon. Érdemes általában a sütési idő felénél ránézni a tepsire, és 180 fokot fordítani rajta.

pixabay

Tűpróba

Az egy dolog, hogy minden receptben szerepel pontos sütési idő, de a tényleges elkészülés sosem ennyire pontos. Lehet, hogy gyengébb a sütőnk, esetleg túlteljesít, kisebb formát használtunk a kértnél, vagy túl sokat nyitogattuk sütés közben az ajtót. Többek között ezek a tényezők is befolyásolhatják a sütési idő hosszát. A nyers vagy túlsült, száraz állag elkerülése érdekében ezért mindig végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a süteményt.

Kapcsolódó
Hagyományt teremtett a sóskúti Bábi néni süteménye
Az eredeti trubelka hájas tésztából készült három napon keresztül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik