Otthon készült

Hagyományt teremtett a sóskúti Bábi néni süteménye

Az eredeti trubelka hájas tésztából készült három napon keresztül.

Sóskút egy közel 3500 fős község Pest megyében, ahová a 18. században telepítettek szlovákokat, akik hozták magukkal hagyományaikat sőt, Bábi néninek köszönhetően született egy új is, méghozzá a gasztronómia területén. A népszerű sütőasszony saját maga kísérletezte ki annak a süteménynek a receptjét, ami leginkább a habrolóhoz hasonlít, de sokkal komplexebb annál.

Sóskúton nagy hagyománya volt a finom, házi süteményeknek. A trubelka Pátrovics Ágostonné született Paulik Borbála (1900–1990) vagy, ahogy a faluban mindenki ismerte, Bábi néni nevéhez fűződik. Receptjének összeállítása, sütési módszerének kifejlesztése és széleskörű térhódítása is hozzá köthető. Nem csak Sóskútra, de a környező falvakba is sűrűn hívták őt az esküvőkre főzni-sütni, de gyakran a házához vitték az alapanyagot, hogy elkészítse a híres trubelkáját

– mesélt a sütemény történetéről Patocskai Nikolett, a Sóskuti Szlovák Önkormányzat elnöke.

A településen elterjedt szokás volt, hogy a nagy ünnepekhez sütőasszonyokat hívnak, akik tudnak süteményeket készíteni. Bábi néni is egy volt közülük, csak benne még a kreatív energia is forrt, így megalkotta a saját, egyedi süteményét, ami Sóskút jellegzetessége lett. A recept azóta elterjedt a településen, a mai napig ünnepekre, alkalmakra sütik vagy süttetik a háziasszonyok a trubelkát.

Az eredeti recept hájas tésztából készült, ezt csíkozzák fel, tekerik kis fém rudakra és sütik meg. A régi időkben kukoricaszáron is sütötték, ha nem volt megfelelő forma. A tölteléke egy főzött vaníliakrém. Manapság már előfordul, hogy a háziasszonyok az egyszerűbb változatot készítik bolti fagyasztott, leveles tésztából, krémporból vagy pudingporból, de az meg sem közelíti az eredeti trubelka ízét

– szögezte le Nikoletta, aki elmondta azt is, hogy az újításokkal időt akarnak megspórolni, az igazi trubelka elkészítéséhez ugyanis három napra van szükség.

A régi sóskúti asszonyok az első napon megsütötték a tésztát, második nap elkészítették a krémet, megtöltötték a süteményt és hagyták másnapig állni. Így lett az íze igazán finom, a tészta pont annyira puha amennyire szükséges.

A trubelka köré egy fesztivált is szerveztek Sóskúton, ahol a kulturális, hagyományőrző programok mellett a süteménnyel versenyen is lehetett indulni.

A fesztivál egy téli rendezvény, hiszen régen is jobbára télen sütötték ezt a süteményt, mert a disznóvágások után maradt hájat használták fel hozzá. Hűtést igényelt az elkészítés után ezért is készült a téli hónapokban. A fesztiválra a nevező háziasszonyok otthon készítették el a süteményeket, a rendezvény napján pedig a zsűri értékelte. Az eredményhirdetés után pedig a közönség megkóstolhatta az elkészült finomságokat. Lehetőség volt megismerkedni a sütőasszonyokkal, receptet, sütési praktikákat kérni tőlük

– tudtuk meg Nikolettától, aki hozzátette, hogy a Covid miatt megakadt a fesztivál szervezése, de a terveik szerint 2024 elején újjáélesztik az eseményt, és ismét lehet kóstolni a finomabbnál finomabb trubelkákat.

És ami a lényeg! A nemzetiségi önkormányzat elnöke megosztotta velünk az eredeti trubelka receptjét. Mutatjuk:

A trubelka

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg háj, vagy 50 dkg margarin
  • 70 dkg liszt ebből 40 dkg rétesliszt, 30 dkg sima liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dl hideg víz (vagy szódavíz)
  • csapott kávéskanál só
  • csapott kávéskanál cukor

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg (rétes)liszt
  • 3 tojás
  • 1 liter tej
  • 25 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Először 10 dkg réteslisztet, 40 dkg hájjal vagy 50 dkg margarinnal összegyúrunk, négy felé osztjuk és félretesszük hideg helyre pihenni. A többi, 60 dkg lisztet (30 sima, 30 rétes) 1 tojással, csapott káváskanál sóval, csapott kávéskanál cukorral, 1 dl fehérborral, 2,5 dl szódavízzel és 2 evőkanál tejföllel összegyúrjuk rétestészta keménységűre (puha tészta) és 4 részre osztjuk. 20 percig hűtőben pihentetjük.

A tésztát vékonyra, 0,5 cm-re nyújtjuk és a lisztes hájat rákenjük. A tésztát felsodorjuk és 20 percig a hűtőben pihentetjük. (Így járunk el az összes adag tésztával.) A lisztes hájjal megkent tésztát vékony téglalapra nyújtjuk és hajtogatjuk: a kinyújtott tésztát balról középre, utána a jobb oldalt ráhajtjuk, majd fentről középre, azután alulról középre. Minden hajtás előtt a lisztet lesöpörjük a tésztáról. 20 percig pihentetjük, majd újra nyújtjuk és hajtogatjuk. Még kétszer megismételjük, már csak háromszorosan (balról középre, jobbról középre az előzőre, majd fentről le).

Ezt követően a tésztát 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, 28 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra vágjuk. Feltekerjük a trúbelkaformákra a tésztacsíkot úgy, hogy a szélei fedjék egymást, a sütéskor ne nyíljanak szét. A trombitácska vékonyabb részénél kezdjük a tekerést. A sütőtepsiben távolságot hagyva helyezzük el és 20 perc alatt aranysárgára sütjük, jó forró sütőben.

A krém

  1. 3 tojássárgáját, 3 kanál cukorral, 15 dkg rétesliszttel, 1 liter tejjel állandó kevergetés mellett krémmé főzzük. 3 tojásfehérjéből habot verünk és bekeverjük a krémbe.
  2. 25 dkg margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral, 3 vaníliáscukorral. Miután a tojásos krém kihűlt, a két krémet összekeverjük.

A trubelkákat mindkét oldaláról megtöltjük, ügyelve arra, hogy a krém teljesen kitöltse a belsejét. A tetejét kissé megszórjuk porcukorral.

Kapcsolódó
Ez a káposztás süti függőséget okozhat
Édeskés, sós és borsos ízvilág kalácstésztába csomagolva.
Olvasói sztorik