3 csodafinom tojássárgája-mentő édesség

Sütés után gyakran előfordul, hogy marad néhány tojássárgája, ennek felhasználására adunk ötleteket.

Sütés után gyakran előfordul, hogy marad néhány tojássárgája, és ilyenkor sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele. Ahelyett, hogy kidobnánk ezt az értékes alapanyagot, számos kreatív és ízletes módon felhasználhatjuk. A tojássárgája nemcsak gazdagítja az édességek és sütemények állagát, hanem intenzívebb ízt is adhat nekik. Gondoljunk csak a házi készítésű krémekre, kekszekre, pitékre vagy akár különleges tésztákra, amelyek mind új életet adhatnak a megmaradt tojássárgájáknak.

A most bemutatott édességek kóstolása során egészen biztosan nem fog eszünkbe jutni, hogy ez maradék, pedig egyszerre csökkenthetjük velük a konyhai hulladékot, és ehetünk változatos, ínycsiklandó finomságokat.

Merüljünk el a maradék tojássárgák és az édességek világában, fedezzük fel, milyen sokoldalú lehetőségek rejlenek ebben az egyszerű alapanyagban!

3 tojássárgája-mentő édesség

Wikimedia Commons/Unsplash

Katalán krém

Hozzávalók

Elkészítés

A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, a reszelt narancshéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival, egy kevés hideg tejjel és a keményítővel.

A maradék tejet melegíteni kezdjük, beledobjuk a fahéjat és magát a vaníliarudat is, majd a meleg tejbe öntjük a tojásos keveréket, és közepes lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.

Mikor már sima, puding állagú, kivesszük a fahéjat és a vaníliarudat, és a krémet elosztjuk a tálkákban. Hűtőbe rakjuk amíg megdermed, majd megszórjuk kristálycukorral, és szakácsfáklyával karamellizáljuk a tetejüket.

Wikimedia Commons

Linzer

Hozzávalók

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk a tésztát és folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és különböző formákat szaggatunk ki belőle. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a formákat, a lyukas közepűeket megkenjük tojással. A linzerkarikákat 170 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, ízlés szerint lekvárral, krémmel megtöltjük.

Wikimedia Commons

Tiramisu

Hozzávalók

Elkészítés

A tojássárgákat a porcukorral és a fahéjjal keverjük habosra robotgéppel, majd adagoljuk hozzá a krémsajtot.

Főzzünk kávét, majd öntsük egy mélytányérba és gyorsan forgassuk meg benne a piskótákat úgy, hogy ne ázzanak szét és rakjunk le egy réteget a tálba.

Az elkészült krém egyik felét lapátoljuk a piskótára, majd jön még egy réteg kávés babapiskóta és után ismét a krém.

Hűtőben pihentessük 5-6 órát, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.

Ha tálban készítjük, akkor egy 24-26 centiméteres jénai tálat használjunk, de készíthetjük pohárdesszertként is.

Unsplash

Kapcsolódó
3 tojásfehérje-pusztító sütemény
Használjuk fel a maradék tojásfehérjét inycsiklandó süteményekhez!