A fánk egy olyan édesség, amely szinte mindenhol megtalálható a világon, de minden ország más-más formában és ízvilágban készíti. Egyes helyeken a fánk köré hagyományok és ünnepek épülnek, máshol pedig egyszerű utcai ételként van jelen. Járjuk körbe a világot a különböző fánkfélékkel, hogy megismerjük ennek a közkedvelt finomságnak a változatos arcait!
A fánk története: Az édesség, amely bejárta a világot
Ez az egyszerű alapanyagokból készült finomság különböző formákban és ízesítésekkel több évszázados múltra tekint vissza. De honnan ered a fánk, és hogyan vált globális kedvenccé?
A fánk történetének nyomai egészen az ókori Egyiptomig és Görögországig vezethetők vissza. Ezekben a kultúrákban már ismerték a forró olajban sült tésztát, amelyet mézzel vagy különböző édes szirupokkal ízesítettek.
A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. Ekkor sós töltetlékkel (gomba, hús) töltötték meg a nyers – kalácstésztával megegyező – fánktésztát, és töltötten sütötték ki.
Egy történet szerint Marie Antoinette királyné egy karneválon ismerte és szerette meg a fánkot, mikor megszökött az udvari bálról és a jelmezben elvegyült a mulatozó nép között. Ezalatt megéhezett és egy utcai árustól vásárolt fánkot, ami annyira megízlett neki, hogy a kísérőjének meg kellett vennie egy egész kosárnyit az édességből. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, és elmeséltette a fánk receptjét, ami aztán a királyi lakomák kedvenc finomságává vált.
A fánk mai formája valószínűleg a 19. század elején alakult ki. Az Egyesült Államokban különösen fontos szerepet játszott a fejlődésében. A legenda szerint 1847-ben egy amerikai hajó nagyviharba került és a kormánykerék küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit végül így sütöttek ki, innen hódította meg az egész földrészt a lyukas fánk.
Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el, és egyre többen fogyasztották a farsangi időszakban az olajban sült, lekvárral tálalt élesztős, édes kelt tésztát. A legismertebb farsangi fánk a szalagos, nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét bizonyító fehér csíkról kapja. Emellett kedvelt fánkunk még a csöröge, vagy forgácsfánk és a rózsafánk is.
Fánkkülönlegességek a világ minden tájáról
A fánkkülönlegességek megtekintéséhez kattins a fotóra
Galéria
Fotók: Wikimedia Commons
Fotók: Wikimedia Commons
Fotó megosztása:
Amerikai doughnut: Az amerikai fánk talán a világ legismertebb verziója. Kör alakú, lyukkal a közepén, és általában élesztős tésztából készül. Olajban sütik ki, majd cukormázzal vagy csokoládéval vonják be, és gyakran színes szórócukorral díszítik. Az amerikai fánk gyorséttermi klasszikus, de különböző változatai tömegesen készülnek fánkozókban is.
Fotó megosztása:
Francia beignet: A beignet a francia konyha egyik fénylő csillaga. Ez a bársonyos, élesztős tésztából készülő, párnára hasonlító finomság sok porcukorral meghintve kerül a tányérra. Kívül ropogós, belül lyukacsos, dagasztani és szaggatni sem kell, csak négyzetekre vágni.
Fotó megosztása:
Olasz bomboloni: Az olasz bomboloni egy krémes töltelékkel megtöltött, gömb alakú fánk. Leggyakrabban vaníliás vagy csokoládés krémet rejt, a tetejét pedig cukorral szórják meg. Különösen Toszkánában népszerű, ahol egy forró espresso mellé fogyasztják.
Fotó megosztása:
Spanyol churros: A churros nem a klasszikus értelemben vett fánk, de hasonlóan olajban sült édesség, mely égetett tésztából készül. Csillag alakú csőről formázzák, majd forró olajban sütik aranybarnára. Spanyolországban és Latin-Amerikában gyakran csokoládémártásba mártogatva fogyasztják.
Fotó megosztása:
Lengyel pączki: A pączki a lengyel farsangi hagyományok elmaradhatatlan eleme. A Pączki lefordítva kis csomagocskákat jelent, melyben édes töltelék, lekvár vagy más finomság lapul.
Fotó megosztása:
Holland oliebollen: Általában karácsony környékén fogyasztják a hollandok ezt a mazsolával, aszalt ribizlivel, almával vagy kandírozott citrushéjjal készülő fánkot.
Fotó megosztása:
Indiai balushahi: Az Észak-Indiában, Pakisztánban és Nepálban készült balushahi különlegessége, hogy joghurttal készül, így könnyű, légiesebb állagú, illetve nem olajban, hanem ghíben, azaz tisztított vajban sül.
Fotó megosztása:
Izraeli sufganiya: Ezt a fánkot hagyományosan zselével töltik meg, de manapság gyakrabban valamilyen különleges ízt kap, például pezsgőkrémet, pisztáciát vagy halvát.
Fotó megosztása:
Vietnámi báhn rán: A rizslisztből készülő tésztából apró golyókat formáznak, és ezeket olajban kisütik. A tészta belseje kissé nyúlós és ragadós. Sós és édes változata is létezik, az édeset általában feketebabpürével töltik meg.
Fotó megosztása:
Kínai youtiao: A kínaiak fánkja nagyon hasonló a churroshoz: hosszúkás, olajban sült tészta, melyet inkább sósan fogyasztanak, reggelire gyakran félbevágják és megtöltik, mint a szendvicset.
Fotó megosztása:
Ukrajnai pampuska: A pampuska tésztájába krumpli is kerül és sósan fogyasztják, akár húsok mellé is köretként vagy fokhagymás szósszal meglocsolva.
Fotó megosztása:
Hawaii malasadas: Portugál telepesek által kerül Hawaii-ra, illetve az Azori-szigeteken is népszerűvé vált. Húshagyó kedden sütik és fogyasztják, ekkor citromhéjas cukorba forgatják vagy szárított szilvaőrleménybe.
Fotó megosztása:
Itt olvashat arról, hogyan készítsünk hagyományos farsangi fánkot, cseh fánkot vagy mindenmentes fánkot!