Otthon készült

Megjelent a spanyol sertéshús Magyarországon

MTI/EPA/Craig Lassig
MTI/EPA/Craig Lassig

Növekvő hatékonyság mellett is csökkenő jövedelmezőségre számítanak a sertéstartók, ami az idén várhatóan alacsonyabb felvásárlási árak következménye, írja a Magyar Állattenyésztők Lapja.

A hazai sertéstartók számára jó lehetőséget jelent, hogy az Európai Unióban az elmúlt években tapasztalt sertésállomány-csökkenés várhatóan tovább folytatódik. Magyarország piaci részesedése növekedhet, feltéve, hogy a hazai termelők képesek kihasználni a kínálkozó exportlehetőségeket.

Ugyanakkor a globális gazdasági bizonytalanságok és a fogyasztói szokások változása befolyásolhatják a sertéshús iránti keresletet, ami áringadozásokhoz vezethet.

A cikkben felhívják rá a figyelmet, hogy a világpiacot is érdemes figyelni: amennyiben csökken Kína vásárlási hajlandósága, akkor a fennmaradó kínálat az európai piacon próbál magának utat találni, ami az árak csökkenésével járna. A kisebb piaccal és sertéságazattal rendelkező országok érzik majd ennek negatív hatásait.

Ide tartozik Magyarország is, és már érzékelhető a spanyol sertéshús hazai piacokon való megjelenése

– mondta a lapnak Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon az év első hetei jellemzően alacsony felvásárlási árakat és túlkínálatot hoznak, amiből a termelők nehezen tudnak kivergődni, főként csökkenő kereslet mellett. Sajnos mind hazai, mind európai szempontból a legnagyobb probléma, hogy kevesebb sertéshúst és belőle készült készítményt vásárolnak a fogyasztók, és ez tartósnak ígérkezik – véli Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke.

A szakemberek szerint az elmúlt évek tendenciája folytatódni fog idén is, vagyis a kistermelők közül többen is abba fogják hagyni a sertéstartást.

Kapcsolódó
Huszonhat emeletes a világ legnagyobb disznóólja
Kínában épült a világ legnagyobb városi sertésóla.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik