Akár egy egész dinnyét vásárolunk, akár előre szeletelve vesszük meg, nem árt tisztában lenni azzal, meddig tárolható biztonságosan a gyümölcs. Az egész görögdinnye hűvös, száraz helyen körülbelül egy hétig eláll, de ha már felvágtuk, jóval rövidebb ideig őrzi meg frissességét, írta a Mashed.com.
Az egész dinnye tárolása
Az egész dinnye egy hétig is eltárolható hűvös és száraz helyen.
Mi történik a felvágott görögdinnyével a hűtőben?
A felvágott dinnyének viszont már sokkal rövidebb az eltarthatósága, mint az egész dinnyének.
A szeletelt dinnye gyorsabban romlik, mert az oxigén hatására bomlásnak indulnak a sejtek. A nedvességveszteség és a hőmérséklet-ingadozás pedig csak ront a helyzeten. Ezért fontos, hogy a felvágás után két órán belül légmentesen zárható dobozban vagy tasakban, lehetőleg a hűtő zöldséges fiókjában tároljuk. A legjobb, ha a hűtő hőmérséklete 3–5 °C között van, mivel így lassítható a romlás.


Honnan tudod, hogy a görögdinnye megromlott?
A romlás néha szabad szemmel is jól látható: sötét foltok, nyálkás felület vagy kellemetlen szag lehet az árulkodó jel. De ha ezek nem láthatók, a pezsgő, szénsavas érzet a szájban azt jelzi, hogy az erjedés már elindult – ilyenkor ne fogyaszd el a görögdinnyét.
Mint arról beszámoltunk bizarr színű görögdinnyét kapott egy salgótarjáni vásárló, valamint arról is hírt adtunk, hogy jó minőségű dinnyével indul a hazai szezon.

