Otthon készült

Házi receptek: így készíts gumicukrot rózsasziromból

Pixabay
Pixabay
Illatos rózsasziromból többféle finomságot is készíthetünk.

Fűszersó és gumicukor is készülhet rózsaszirmokból – írta a Somogy Vármegyei Hírportál.

Vegyszermentes kertből akár még novemberben is szedhetünk nyíló rózsaszirmokat. A szüreteléshez a legideálisabb az, ha száraz, napos időt választunk, mert ilyenkor a virágok hatóanyagtartalma a legmagasabb. A rózsa gazdag vitaminforrás: többek között A-, B-, B3-, C-, D- és E-vitamint tartalmaz, emellett antioxidánsokat, cinket és flavonoidokat is találunk benne.

Sokan nem tudják, hogy a rózsának kiváló nyugtató, gyulladásgátló, görcsoldó és lázcsillapító hatása is van. A középkorban rózsával kezelték a különböző egészségügyi problémákat: menstruációs zavarokat, fejfájást, gyomorbántalmakat, májpangásos állapotokat, magas lázzal járó betegségeket (sőt, még a pestist is), szem- és bőrbetegségeket

– mondta el a portálnak Kántorné Finta Katalin, a Gasztrodvadon oldal megálmodója.

Pixabay

Rózsasziromból készült finomságok

A szirmokat a kozmetikai iparban alkalmazzák előszeretettel fiatalító hatása miatt. A krémek és sminktermékek mellett a konyhában szirup, fűszersó és gumicukor is készülhet az illatos alapanyagból.

Íme Katalin gumicukor receptje:

A  rózsaszirmokat feltesszük forralni, majd körülbelül 20 perc múlva leszűrjük, tetszőleges mennyiségű cukrot teszünk hozzá, és a végén annyi zselatint  (vegánok agar-agart), hogy dermedjen. Ha nem sötét színű rózsákkal dolgozunk, akkor lehet hozzátenni egy kis ételszínezéket is. Még mielőtt elkezdene kihűlni, formákba öntjük és hagyjuk megszilárdulni. Ha hosszabb távon akarjuk tárolni, nincs más dolgunk, mint beleforgatni rózsás porcukorba, így nem ragadnak össze és üvegekben lehet tárolni, ömlesztve is akár.

Pixabay

Gyümölcsbőr-féleség rózsasziromból:

Először felforraljuk a szirmokat, majd pépesre turmixoljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés cukrot és zselésítő anyagot, ezután sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük vékony rétegben. Alacsony hőmérsékleten, kb. 40°C-on szárítjuk. Ha már könnyen leválik a papírról, hosszú csíkokra vágjuk, enyhén porcukrozzuk, majd feltekerjük. Hosszabb ideig való tároláshoz érdemes kicsit szárazabbra szárítani. A masszához keverhetünk epret, más gyümölcsöket, sőt magvakat is.

Ha van elég türelmünk, készíthetünk rózsaszirupot is: ehhez a frissen szedett szirmokat befőttesüvegbe rétegezzük nádcukorral vagy rózsacukorral, majd az üveget légmentesen lezárjuk.

Ahogy korábban írtuk, rózsavizet is készíthetünk a virág szirmából. Házi gumicukor bodzabogyóból is készülhet, a finomság receptjét itt találod.

Kapcsolódó
Tavaszi receptcsokor a rózsák szerelmeseinek
A rózsa nemcsak kertünk dísze lehet, számos édességet, és finomságot készíthetünk belőle.
Olvasói sztorik