Otthon készült vasárnapi ebéd

Nyári sláger: cukkinihajók húsos és zöldséges rakománnyal

A cukkini a nyár egyik legnépszerűbb zöldsége, ami nemcsak a zsenge, édeskés, finom ízének köszönhető, hanem a sokoldalúságának és a hosszan tartó érési időszakának is. Gyakorlatilag egész nyáron terem, otthon, a kertben is könnyen termeszthető és még ősszel is beszerezhető a nagyobb gazdaságoktól.

A cukkini a tökfélék családjába tartozó, lágyszárú, melegkedvelő növény. Az uborkához hasonló megjelenésű, de ízvilága enyhébb, semlegesebb. Színe a fajtától függően lehet zöld, sötétzöld, csíkos vagy sárga. A cukkini termése a virágzást követő néhány héten belül elérheti a fogyasztásra alkalmas méretet, általában 15–25 cm hosszúságban a legízletesebb.

A cukkini fajták mind bőtermőek. Egy négyzetméteren egy bokrot érdemes termeszteni a helyigényes cukkiniből. Várhatóan 2-3 kg fog teremni egy tőről, egy nyár alatt, egy négyzetméteren. Egy bokor egész nyárra bőségesen ellát egy személyt. Ha egy négyfős család minden tagja szereti a cukkinit, elegendő 3-4 bokor ültetése.

Pixabay

Egyes becslések szerint Magyarországon 600-700 hektáron termelnek cukkinit.

Mivel alacsony kalóriatartalmú, de gazdag rostokban, C-vitaminban, káliumban, ideális zöldség a diétás és cukorbeteg étrendhez. Ráadásul főtt, sült változatban épp úgy megálja a helyét, ahogy nyersen is. Saláták közkedvelt kiegészítője és egyre jobban terjed a cukkinispagetti is, ami lényegében egy nyers, a vegán konyhában hódító étel, ahol a tésztát a spagetti formára gyalult cukkini helyettesíti.

A legnépszerűbb konyhai változatok, a rántott, a rakott és grillezett cukkini, a cukkinis lecsó, a tökhöz hasonlóan készült főzelék, a cukkinifasirt, a krémleves és a töltött cukkini, melynek most mi is megmutatjuk két változatát.

Cukkinihajók hússal és hús nélkül

Két flotta készült – ha a páros hajókat már lehet flottának nevezni –, a húsos és a zöldséges. Előbbibe darált disznóhús került, ami lényegében azt a fűszerezést kapta meg, amit egy fasírt: só, bors, őrölt kömény, paprika és fokhagyma. Fél kiló húst vettem, és az egészet megcsináltam fasírtként, hogy a maradék mehessen is a fagyasztóbaba egy következő étkezéshez. És tettem bele egy tejbe áztatott és kifacsart zsemlét és egy tojást is, de ez elhagyható.

5 fotó

A zöldséges változat nagyon kímélő formában készült el, itt csak répát és a nagyobb cukkíniből levágott darabot aprítottam fel és megpároltam, sóztam és borsoztam.

A cukkínik közepét kivájjuk, meg is pucolhatjuk, én így tettem az egyikkel, mert van a családban, akinek bántja a hasát a héja. Előszőr reszelt sajttal megágyazok, majd mehet bele a töltelék jó púposan. A húsos tetejére jó sok sajt került, a zöldségesre pedig mozarella.

Nálam 35 percet sült 190 fokon, de szerkezet függvényében lehetnek azért eltérések, így 30 percnél érdemes villával megszurkálni a hajókat, viszont ha a sajtnak már szép barna sült színe van, biztos, hogy elkészült a finomság.

Ami pedig a variációkat illeti, a húsost meg lehet bolondítani egy középső réteg sajttal vagy dinsztelt hagymával, esetleg sonkával. A zöldségeset pedig el lehet készíteni akár rizzsel összekeverve, mexikói stílusban babbal, kukoricával és lecsósan is. Itt aztán szárnyalhat a fantázia.

És még egy tanács: én úgy gondoltam, hogy a nyers húsnak így nagy halomban kevés lehet a fél óra (az ország legkedvesebb kocsmárosának, Zsuzsának a tanácsára), ezért lesütöttem serpenyőben szinte kész állapotra és a zöldségeket is megdinszteltem.

Hajóépítésre fel, és jó étvágyat!

Cukkiniből készíthetünk pizzát és sós palacsintába is tökéletes választás. Itt pedig a cukkinis pogácsa receptjét is elolvashatják.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik