Otthon készült

Cukkinipalacsinta egyenesen a konyhakertből

A legújabb családi gasztrokalandunk most a konyhakertből indult. Ez volt ugyanis az első éve a família aprócska, biodinamikus gazdaságának, ami a kerítés mellett, egy 15 X 3 méteres felásott földdel indult. Kezdő földművesként ültettünk, gazoltunk, locsoltunk és szedtük a termést – ha volt mit.

A borsó, bab kudarc volt, a hagyma, répa kicsi lett, jobban kellett volna egyelni. A paradicsompalánták viszont szépen fejlődtek, gazdagon teremtek és a paprikák is hozták a termésüket, bár későn lettek kiültetve.

A cékla és a cukkini viszont brutális siker. A céklákból ökölnyi, kétökölnyi nagyságú gyökértermések születtek és olyan édesek, hogy bármely gyümölcsnek erényére válna a cukortartalom.

És a cukkini. Hét palántát ültettünk ki és augusztustól olyan ütemben hozta a termést, hogy nem győztünk újabb és újabb recepteket kitalálni, miközben tökfőzelék alapnak gyalultuk le a maradékot október végén – ami ment is a fagyasztóba.

Az említett főzeléken kívül – amit a családnak sajnos csak a felnőtt frakciója szeret – természetesen készült rántott cukkini és cukkini fasírt is.

Ez utóbbi lényegében egy zöldségfasírozott, melynek a nagyobb része ez a tökféle. Sütöttünk cukkiniből rösztit (tócsnit) is, és akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha ezt a tésztát hígabbra engedném és palacsintát sütnénk belőle, cukkinis palacsintát. És úgy is lett!

Sajtos-tejfölös cukkinipalacsinta

Hozzávalók

  • 350-500g (a palacsinta mennyiségétól függően) Cukkini
  • 300g liszt
  • 4-5dl szódavíz
  • 2 tojás
  • 100g füstölt sajt
  • 150-200g trappista sajt
  • 1 nagy pohár tejföl vagy görög joghurt
  • bors
  • olaj
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítése

A cukkinit lereszeljük, lesózzuk, összekeverjük és állni hagyjuk. Keverjünk palacsintatésztát. A lisztbe beleütjük a tojást, egy kávéskanál sót (óvatosan a sóval, mert a cukkini is le van sózva) keverünk bele, két evőkanál olajat teszünk hozzá, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a szódavizet, a végén pedig a cukkiniből kinyomkodjuk a vizet, megborsozzuk és azt is hozzáadjuk. Normál sűrűségű palacsintatésztát kell kapnunk, benne a reszelt cukkinivel.

Nagyobb palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat, legyen mindkét oldala jól megpirulva, akkor igazán finom.

A palacsintákat megtöltjük reszelt sajttal és fokhagymás tejföllel (mi görög joghurtot használunk). Belehelyezzük egy sütőtálba, amit előtte vékonyan kikenünk zsiradékkal (vaj,olaj).

A palacsinták tetejére tejfölt (görög joghurtot) öntünk és megszórjuk reszelt sajttal. A sütőt 180 fokra melegítjük, és addig sütjük, míg a tejföl és a sajt szép színt nem kap.

Ez egyfajta alaprecept. A tölteléknek, fűszerezésnek pedig csak a fantáziánk szab határokat.

Húsimádók kísérletezhetnek szalonnával, sonkával, darált hússal. Kerülhet bele gombás, besameles mártás is. Szerintem, ha jó alapanyagokat és megfelelő mértéket használunk, lehetetlen elrontani. Jó étvágyat!

Kapcsolódó
Cukkinis pogácsa: ötlet híján a legjobb, amit készíthetünk
Ha már unjuk a cukkinit, érdemes valami újdonsággal előrukkolni. Ez a recept tökéletes megoldás lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik