Virágzó vidékünk

Töretlen népszerűségnek örvend a Tisza-tavi Ökocentrum

2003-ban álmodták meg, és 2012-ben nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. A Magyarországon egyedülálló, és európai viszonylatban is ritka objektum fő profilja azóta is a természetvédelem, az ismeretterjesztés és az aktív programokra épülő turizmus.

Az ökocentrum népszerűsége töretlen, a látogatók száma évről-évre nő. 2015-ben csúcsot döntöttek: október végéig – idén – a 200 ezredik látogató is átlépte a létesítmény bejáratát, ez a látogatottság jóval felülmúlta a korábbi statisztikákat.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Mi a népszerűség titka? – kérdeztük Kiss Jánost, az intézmény igazgatóját.

Az az ezernyi élmény, amit nyújtunk a vendégeknek – válaszolta a szakember. – Nálunk megfér egymás mellett a lovasverseny, a gasztrofesztivál, a koncert, az oktatás, a játék, a látványosság, a szakmai előadás, a vízisport, a felszabadult szórakozás. A legnagyobb vonzerőt a hazánkban élő hüllőket és kétéltűeket bemutató terráriumunk és az egymillió liter össztérfogatú, Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere jelenti.

Az ökocentrum főépületében lévő, a legkorszerűbb technikával készült és működtetett akváriumrendszerben hazánk jellegzetes vízi életközösségei tekinthetők meg.

Mintegy 40 féle halat csodálhatnak meg az érdeklődők, köztük a már-már cápa méretű vizákat. Ezek az állatok – melyek egykoron a Dunában és a Tiszában is szép számban úszkáltak – akár 80-90 évig is elélnek, és 8-9 méteresre is megnőnek természetes körülmények között. Az ökocentrumban lévők közel két méteresek, és 16-17 év körüli „suhancok”. Nőni biztosan fognak, de olyan nagyok sosem lesznek, mint szabadon élő társaik.

De ne feledkezzünk meg vidráikról, melyek a látogatók nagy kedvencei. Ugyanakkor a vörösróka-kifutó, a madárpark, a hagyományőrző baromfiudvar már-már állatkerti feelinget nyújt a vendégeknek, akik a tó partján horgászhatnak, és GPS-navigációval támogatott vízi túrákra indulhatnak az ökocentrum kikötőjéből.

Poroszlón rendezvényből sincs hiány – említette az igazgató. – Szinte nincs olyan hét vége az esztendőben, amikor ne lenne valamilyen program a településen, illetve az ökocentrumban. Volt már itt retro-majális ingyen sörrel és virsli, kakasfesztivál, szabadtéri koncert, kézműves vásár, de rendszeresen szervezünk vetélkedőket és hirdetünk különböző, például fotós pályázatokat.

A főépület 28 méter magas kilátójából a pompázó természet tárul a kíváncsiskodók elé. Egyik irányban a Mátra és a Bükk magasodó csúcsai, a másik oldalról pedig a Tisza-tó gyönyörű látványa élvezhető. Onnan körülnézve már látszik lelki szemeink előtt a következő nagy attrakció: az ökocentrum szabadtéri területén egy új, 900 négyzetméteres alapterületű akváriumrendszert kívánnak létrehozni, melyre pályázati úton szeretnének forrásokat nyerni.

Ismerve eltökéltségüket és a turizmus iránti elkötelezettségüket, ezek az álmok is megvalósulnak majd, s akkor az lesz az igazi látványosság Poroszlón.

Galéria
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik