Virágzó vidékünk

Villanyszámlát is alig fizet a Klímasztár-díjas falu

Néhány éve a jelenlegi tizenegyszeresét utalták a szolgáltatónak.

Pitvaros önkormányzata az infrastrukturális fejlesztés területén évek óta elsősorban a megtérülő beruházásokra koncentrál. Ennek kiemelt fejlesztési területe a klímavédelmi és alternatív energiákat hasznosító beruházások, melynek eredményei napjainkban jól érzékelhetők.

Fotó: pitvaros.hu
Fotó: pitvaros.hu

Pitvaros Csongrád megyében, a román határ közelében fekszik. Az 1400 fő lélekszámú település távlati fejlesztési koncepciója keretében már 2009-ben elkészítették az önkormányzati intézmények alternatív energia-felhasználási lehetőségeiről szóló tanulmányt, melynek megvalósítására sikeresen pályáztak. A közel 63 milliós fejlesztéshez az önkormányzatnak 6,5 milliós önerővel kellett hozzájárulnia.

Az önkormányzat a napokban kapta meg aktuális villanyszámláját. Az összes önkormányzati intézmény egyhavi áramfogyasztásának ára 22 ezer 157 forint. Néhány éve tizenegyszer ennyit kellett fizetni – írta a delmagyar.hu.

Fotó: pitvaros.hu
Fotó: pitvaros.hu

A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető. Ma már a nap energiáját használják az óvodában, a napközi konyháján, a fogorvosi rendelőben, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban. Már csak a védőnői szolgálat épülete, a piactér és egy bérlakás után fizetnek villanyszámlát.

Pitvaros korábban elnyerte a Klímasztár 2013 díjat

A díj indoklásában ez állt: elektromos áram termelése intézményüzemeltetés céljából, biobrikett gyártása és fűtési szezonban felhasználása az intézményeik fűtésére és szociális segélyezésre; kerékpáros közlekedés fejlesztése, fűtéskorszerűsítés magyar hőszivattyúkkal. Lokális lehetőségek kiaknázása: energiaültevény CO2 megkötésére és helyi, megújuló tüzelőanyag biztosítására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik