Virágzó vidékünk

Hungarikum címért mérkőzhet az Egri és a Szekszárdi Bikavér

Mindkét vörösbor pályázik az elismerésre.

A közelmúltban Egerben egy borász fórumon dr. Nyitrai Zsolt, Eger és térségének országgyűlési képviselője jelentette be, hogy kezdeményezték az egri bikavér hungarikummá nyilvánítását. A honatya kiemelte: ahogy minden hungarikum, úgy az egri bikavér is a magyarság csúcsteljesítménye – írta a heol.hu.

A hír kapcsán a lap megkérdezte a Szekszárdi borvidék illetékesét, hogy a saját bikavérükkel mi a helyzet?

Csillagné Szántó Polixénia, a szekszárdi értéktár bizottság elnöke elmondta: nemes versengés indulhat a két kiváló nedű között. Ők már tavaly megtették a szükséges lépéseket a hungarikummá nyilvánítás  ügyében. Bikavérüket, kadarkájukat és kékfrankosukat is javasolták a nemzeti értéktárba.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Hogy melyik bikavér lesz hungarikum – esetleg mindkettő megkapja az elismerő címet –, arról a Hungarikum Bizottság dönt majd. A két borvidék jó kapcsolatára ez bizonyára nem lesz hatással: évek óta közösen rendezik meg a bikavér-bárbajt, mely elnevezése ellenére nem harc, hanem az együttműködés egy formája. Ezeken a – kóstolóval egybekötött programokon – bemutatják, milyen egyedi stílusú bikavérek készülnek a két borvidéken.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik