Virágzó vidékünk

Szent péksütemény lesz Szombathely új jelképe

A negyedik században már létező alapanyagokból, egyszerűen elkészíthető.

2016 Szent Márton-emlékév a Savariában – a mai Szombathelyen – 1700 éve, 316-ban született Tours-i Szent Márton, Magyarország egyik védőszentje emlékére és tiszteletére.

A jubileumi év célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Szent Mártonra, aki életével, cselekedeteivel példaképül szolgálhat. Szombathelyen különösen fontos az emlékév, melynek e heti aktualitását a város Szent Márton-kiflijének megválasztása jelentette.

Polgármester és püspök a zsűriben

kifli1

A péksüteményeket korhű ruhába öltözött diákok kínálták a zsűrinek. A város új jelképének tervezett kiflit a polgármester, a püspök és a gasztronómiában és turisztikában érintett szakemberek négy különböző módon elkészített péksüteményből választották ki. A nyertes egy mézes, zsíros kifli lett, mely teljes kiőrlésű lisztből készült.

Mehet a közétkeztetésbe is

Az összetevők, az íz kitalálásánál figyelembe vették a fogyaszthatóságot, a negyedik században már létező alapanyagokat, az egyszerű elkészítést, az egészséges anyagok felhasználását és többek közt még azt is, hogy a kifli használható legyen a közétkeztetés számára.

kifli2

A nyertes kifli a városi és egyházi események egyik díszvendége lesz, de már dolgoznak azon, hogy a boltokba is eljusson a szent péksütemény, azaz Szent Márton-kiflije.

Fotók: szombathely.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik