Virágzó vidékünk
Medgyesegyháza, 2011. június 16.
Görögdinnyét válogató munkások egy pótkocsin Simonka György Medgyesegyháza határában lévõ tízhektáros görögdinnyeföldjén. Megkezdõdött a magyar dinnye szedése az ország legnagyobb dinnyerégiójában, Medgyesegyházán és környékén. A magyar dinnyetermés 60 százalékát adó, mintegy 3000 hektáros terület 5000 embernek ad munkát. A görögdinnye mellett a fóliás sárgadinnyét is folyamatosan szedik a gazdák.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Itt a magyar dinnye – A termelők napokon belül feltöltik a piacokat

Jól indult a szezon, kifogástalan a gyümölcs minősége.
Korábban a témában:

Magas a magyar dinnye felvásárlási ára hétfő óta, jól indul a szezon a termesztőknek – mondta a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetője az MTI-nek.

Hétfőn jelent meg a magyar dinnye a belföldi piacon.

Jászapáti, 2015. július 7.
Szedik a görögdinnyét Jászapátiban 2015. július 7-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

Jelenleg kifogástalan a minősége, ám a szezon végéig – amely a remények szerint az előző éveknél valamivel tovább, augusztus közepéig tart majd – még nagyban befolyásolhatja ezt az időjárás. Jelenleg nagy a hőmérsékletkülönbség a nappal és az éjszaka között, ami nem kedvez a dinnyének. Hektáronként 700-1100 mázsa dinnye jó termésnek számít, és az idén ennél jobb hozamra van kilátás.

Jászapáti, 2015. július 7.
Magyar görögdinnye egy árusítóhelyen Jászapátiban 2015. július 7-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI – Bugány János

A Spar Magyarország csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy a hazai dinnyetermelők érdekében az első magyar dinnyetételek megjelenésekor azonnal felhagy az importtal, és kizárólag belföldi dinnyével tölti fel országos hálózatát. A görögdinnye népszerűsítésére a társaság roadshow-t is indít, több, Balaton környéki üzletében dinnyekóstolással indítja a gyümölcs szezonját.

A Lidl Magyaroszág korábban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy július 1-jétől kizárólag magyar dinnyék érkeznek raktáraiba.

Címfotó: MTI – Rosta Tibor

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.