Virágzó vidékünk

Dübörög a szedd magad áfonya akció Zalában

Bőven van a gyümölcsből Magyarország első áfonya kertészetében.

Az Áfonya Kert Nagykanizsa közelében lévő kertészet, a Zalakaros melletti Galambok község nyugati külterületén. Magyarország első áfonya kertészetét őstermelő család műveli kiskerti körülmények között, egyszerűen megteremtve a növény igényeit.

2016. júliusban már javában zajlik a szedd magad áfonya akció, melynek keretében fekete áfonyát szeddhetnek az érdeklődők. A vendégeket naponta 7-14 óra között fogadják.

áfonya1

Fekete áfonya

A Wikipédia ezt írja: Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke. Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható. A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is. Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

Mint weboldalukon írják, a szedd magad áfonya akció nagy népszerűségnek örvend, hisz az áfonyaszedés önmagában is különleges élmény, ezáltal teljesen friss gyümölcshöz jut a látogató, amit így olcsóbban vehet meg.

áfonya2

Az Áfonya Kertben termő bio gyümölcs  szedése könnyű, mivel nagy fürtökben terem, a szemek pedig óriásiak, gyakran korai cseresznye nagyságúak. Az áfonya szedd magad akcióra érkezők megismerkedhetnek a helyszínen az őstermelő család termékeivel, és kihasználhatják a környezet nyújtotta élményeket is.

A szüreten résztvevők kedvezménnyel vásárolhatnak áfonya töveket is, sőt friss, idei, tartósítószer nélküli áfonya lekvárt is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik