Virágzó vidékünk

Székelyföldre költözne? Itt egy jó lehetőség

A székelymuzsnai porta nyaralónak is használható.

Sokan szeretjük Székelyföldet, a székely embereket, közöttük lenni felemelő érzés. A székelyhirdető portálon megjelent vendégcsalogató arra buzdít, hogy aki úgy gondolja, vegye meg az eladásra kínált házat a faluban.

szekelyhaz5

Ára is elfogadható, 3,9 millió forintért vihető.

Az egyszerű falusi ház – melynek tetőszerkezetét néhány éve újították fel – 2 szoba-konyhás, pincével, kamrával, és van benne egy fürdőszobának kialakítható helyiség, pince. Működő fúrt kút és vezetékes vízzel is rendelkezik. A portán található 100 négyzetméteres csűrben ólak találhatók, mellette kemence és fatároló helyezkedik el, a kert gyümölcsfákkal teli.

szekelyhaz3

Székelymuzsna története

A Wikipédiában ez olvasható: Székelyudvarhelytől 27 km-re délnyugatra az Erdő-és a Csörgő-patak közti magasabb dombháton fekszik, a Székelyföld peremfaluja. Székelyderzshez tartozik, melytől 6 km-re nyugatra található. Régi temploma 1283-ban-ban már megvolt, ez valószínűleg a mai Szentegyháza nevű dűlőben állott. Mai református temploma a 15. században épülhetett, 1642-ben-ben az unitáriusok kapták meg, de 1647-től-től újra a reformárusoké lett lett. 1704-ben a császáriak pusztították, majd 1802-ben földrengés rongálta meg. 1562-ben a székely felkelés egyik vezetője a muzsnai Bán András volt, melynek leverése után 44 ház lakói jobbágysorba süllyedtek. Unitárius temploma 1701-ben épült. 1910-ben 1011 magyar lakosa volt. 1992-ben 485 lakosából 483 magyar és 2 román volt.

A közlekedés Székelyderzs felől – ahol a falu templomtornyában őrzik a helyiek által füstölt szalonnát, sonkát és kolbászt – kiváló, idén pedig elkészül Agyagfalva és Erked fele is az aszfalt, így akár Brassóig is kényelmesen lehet közlekedni.

szekelyhaz1

Mint írják: a porta kiváló hétvégi háznak, nyaralónak és állandó lakásnak is. A falu csendes, nyugodt, és gyönyörű. Egy másik lehetőség szerint az ingatlan magyarországi, Csongrád megyei tanyára cserélhető.

Címfotó: Facebook/Székelymuzsna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik