Virágzó vidékünk

Ürgéket telepítettek a vértesboglári gyepekre

Az első napokban védelmet biztosítottak a kis állatoknak a ragadozók ellen.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága újabb ürgetelepítési akciója keretében ezúttal a Vértesi Tájvédelmi Körzetbe, a vértesboglári gyepekre vittek 52 fiatal ürgét. Az áttelepített ürgék zömében idén született, fiatal egyedek, hiszen a hím ürgék a nyár végén már hibernáltan várják a következő év tavaszát – olvasható az igazgatóság weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A befogott, fiatal egyedek ellenben késő őszig táplálkoznak, hogy utána átvészeljék a telet. A fogadóhelyen műkotorékkal várták az állatokat, és egy hétig éjjel-nappal őrizték és etették őket, védelmet biztosítva a ragadozók támadásai ellen. A továbbiakban erre már nem lesz szükségük, mert kiássák saját üregeiket, és megismerik szűkebb környezetüket.

A szakemberek a továbbiakban folyamatos monitorozással követik a populáció alakulását.

Mit kell tudni az ürgéről?

Az ürge természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett rágcsálónk, melynek természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Az állat 2015. évben az év emlőse volt Magyarországon. Az ürgék nagyon hosszú téli álmot alszanak, főleg a hímek, amelyek már szeptember első napjaiban bevackolják magukat földalatti járataikba. Egy hónap múlva a nőstények és a fiatal egyedek is követik őket, s a hosszú téli álom után általában csak márciusban bújnak elő.

Amikor ébredeznek, ilyen cukik:

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik