Virágzó vidékünk

Újra forgásba lendült a megújult tapolcai vízimalom

Kisebb vízerőművé alakították át a Veszprém megyei Tapolcán a Malom-tó partján forgó malomkereket, ami immár egy közeli hotel részleges energiaellátását is biztosítja.

Magyarország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma a tapolcai vízkerék. A felújítás előtt működésképtelen malomkerék teljesen új faszerkezetet kapott, amiben az MVM Partner nyújtott segítséget.

A vízimalom óránként 800W teljesítményre képes, így egy év alatt akár 7000 kWh-t is termelhet, ami két átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználásának felel meg.

„A tapolcai vízimalom nem csupán helyreállt, amikor a vízikerék forgásba lendült, hanem a 21. század legnagyobb kihívására is választ adott: megújuló energia előállításával a környezetvédelem és fenntarthatóság helyi szimbólumává vált” – emelte ki ifj. Mezőssy Zoltán, a Hotel Gabriella ügyvezetője.

Fotó: Hotel Gabriella
Fotó: Hotel Gabriella
Fotó: vidékiélet.hu
Fotó: vidékiélet.hu

„A tapolcai vízimalom akár az energiakereskedő társaság egyik szimbóluma is lehetne, hiszen a cég a malomhoz hasonlóan komoly tradícióval rendelkezik, ugyanakkor innovációval és megújulással képes folyamatosan továbbfejlődni, és továbbra is megőrizni vezető szerepét az egyre élesebb energiapiaci versenyben is” – mondta Major György, az MVM Partner vezérigazgatója.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik