Virágzó vidékünk

12 érdekesség Európa gyöngyszeméről, a Dunáról

Duna folyónkhoz mindannyian kötődünk, legalább egy történetet el tudunk mesélni róla, még akkor is, ha az ország teljesen más táján élünk.
Korábban a témában:

Szeretjük. Sokan sokféle szemszögből vették már górcső alá legnagyobb folyónkat, most nézzünk néhány érdekességet:

 • A Duna a Volga után a második leghosszabb folyó Európában.
 • Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig.
 • A folyó neve az ős-indoeurópai nyelv dānu (jelentése „folyó, folyam”) szavából ered.
 • A Duna homokja 10–600 mg/m³ aranyat tartalmaz, ami a gazdaságosság határán termelhető ki, bár többek szerint gazdaságtalan.
 • Európa 2. leghosszabb és a világ legnemzetközibb folyója, hiszen 10 országon is áthalad és a vízgyűjtő területe további 7 ország életében játszik szerepet.
Fotó: colorado.edu
Fotó: colorado.edu
 • Majdnem koronáztak rajta királyt is. A legendák szerint Mátyást itt tették királlyá még 1458-ban, bár ezt utólag nem igazolták a történészek. A valódi koronázásra a budai Várban került sor.
 • Legnagyobb árvize 1838-ban volt. Erzsébetváros, Józsefváros és Ferencváros nagy része is 2 méteres víz alatt állt. 153 áldozatot szedett ez a természeti katasztrófa.
 • A Széchenyi lánchíd (a köznyelvben általában csak Lánchíd) a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Elsőnek a pesti hídfő alapgödre készült el, ahol 1842. augusztus 24-én megtartották a Lánchíd alapkő-letételi ünnepségét. – Wikipedia
 • A Duna élővilága igen változatos, de halállománya viszonylag szegény, kb. ötven dunai halfajt ismerünk. Közülük egyik a dunai galóca.
Fotó: wwf.com Fotó: wwf.com[/caption]
 • A folyó ártere számtalan madár- és emlősfajnak is életteret biztosít. A folyó egyik legjellemzőbb madárfaja a dankasirály, amely még a városi szakaszokon is megtalálható. Szintén minden folyószakaszon megjelennek a récefélék, a vadlibák, a kormoránok és a bíbicek. Elsősorban a Duna- delta környékén honos, de kisebb számban a középső szakaszon is látni szürke- és vörösgémet, bölömbikát, függőcinkéket, batlákat. Csak a Duna-delta lakói a rózsás pelikánok. ( Forrás: lobu )
 • Legérdekesebb látványa alacsony vízállásnál tapasztalható. Az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál található. Legutóbb 2011-ben tűnt ki a vízből.
Fotó: wikimedia commons
Fotó: wikimedia commons
 • A Vaskapu-szoros szurdokvölgy a Dunán, a Déli-Kárpátok és a Szerb-érchegység között található, Szerbia és Románia határán. Ez a Kárpát-medence legnagyobb részének egyetlen kifolyása a világtenger irányába. – Wikipedia

Forrás: wikipédia

Címlapfotó: thinglink.com

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.